Tasos
tasos
Tasos je ostrvo na severoistoku Grčke, u severnim vodama Egejskog mora, udaljeno svega desetak kilometara od kopnene luke Keramoti i obale grčke periferije Istočna Makedonija i Trakija, kojoj administrativno i pripada. Sa površinom od 390 km2 i sa oko 16.000 stanovnika Tasos je deveto po veličini ostrvo u Grčkoj. Ostrvo je široko oko 22 i dugačko oko 26 km, a ukupna dužina njegove relativno razuđene obale je 93 km. Središnji deo ostrva zauzimaju planine sa najvišim vrhom pod nazivom Ipsarion na 1.204 m nadmorske visine. Smatra se jednim od najzelenijih ostrva Grčke, poznato i pod nazivom plutajuća šuma. Među rastinjem dominiraju borove šume, kao i šume divljeg kestena. Osim turizma kao vodeće privredne grane, stanovništvo Tasosa se bavi uzgajanjem maslina, vinove loze, duvana, ribarstvom, a ostrvo je poznato i po kamenolomima sa mermerom izuzetnog kvaliteta. Tasos ima blagu sredozemnu klimu, sa umereno toplim letima i relativno hladnim i dosta kišovitim zimama. Središnja vrednost temperature vazduha na godišnjem nivou iznosi 17,2oC, dok je prosečna temperatura u julu, najtoplijem mesecu 23,4oC.
tasos grcka

Prema starogrčkoj legendi, mitski heroj Tasos lutao je svetom tražeći svoju sestru Evropu koju je oteo Zevs. Umoran i iscrpljen svratio je na jedno ostrvo da na njemu predahne, a ostrvo je po njemu i nazvano Tasos. Međutim, tokom svoje duge istorije, koja prema arheološkim dokazima počinje još u neolitu, Tasos je više puta menjao imena. Najpre se zvao Sedon, zatim Odones, Hristopolj, a u delima starogrčkih pesnika pominje se pod imenima Etra i Hrisi. Ostrvom su najpre vladala različita plemena grčkog porekla (Tračani, Feničani, Atinjani, Spartanci i Makedonci), a 197. godine pre Hrista ono postaje deo rimske imperije. Krajem IV i početkom V veka Tasos se našao pod vlašću Vizantije, da bi se nakon Vizantijaca na vlasti smenjivali Arapi, Saraceni, Venecijanci, Đenovljani i Turci. Svoju nezavisnost ostrvo je steklo tek nakon Balkanskih ratova, 1914. godine.

grcka letovanje
Prijatna klima, veliki broj mirnih plaža i divljih rajskih uvala, kristalno čisto i tirkizno plavo Egejsko more, raskošno zelenilo, razvijena turistička i putna infrastruktura, odlični smeštajni kapaciteti, tradicionalna sela, kao i brojne kulturno-istorijske znamenitosti danas su glavni aduti Tasosa, jednog od najpopularnijih grčkih ostrva. Kao turistička destinacija Tasos je naročito pogodan za miran, porodični odmor, a zbog male udaljenosti (svega 700 km od Beograda), jedna je od omiljenih grčkih turističkih destinacija među turistima iz Srbije. Glavni grad ostrva je Limenas (Tasos), gradić sa oko 3.000 stanovnika smešten na severnoj obali Tasosa, izgrađen na mestu drevnog grada Tasosa, čiji ostaci su i danas vidljivi. Osim što je administrativni centar ostrva sa bogatim turistički sadržajima, Limenas je i najvažnija ostrvska luka i polazna tačka za obilazak čitavog Tasosa. Limenarija je drugo najveće naselje Tasosa, smešteno na jugozapadnoj obali ostrva, nasuprot polustrvu Atos, 38 km od glavnog grada. Ovo prelepo letovalište sa oko 3.000 stanovnika odlikuje se bogatim turističkim sadržajima. Od ostalih naselja na ostrvu, kao najinteresantnija odredišta za turiste izdvajaju se: Potos (malo letovalište na južnoj obali Tasosa, udaljeno 40 km od glavnog ostrvskog grada, jedna od najposećenijih destinacija na ostrvu sa svim neophodnim turističkim sadržajima), Skala Potamia (malo letovalište na istoku ostrva, 11 km od Limenasa, idealno za ljubitelje mirnog odmora), Panagia (prelepo planinsko selo tradicionalne arhitekture sa mnoštvom znamenitosti, smešteno na 300 metara nadmorske visine u istočnom delu ostrva, 8 km od glavnog grada Tasosa i 4 km od plaže Golden Beach) itd. Ostrvo Tasos karakteristično je po impozantnom broju plaža zadivljujuće lepote, koje se nižu duž čitave, skoro 100 km duge obale ostrva. Većina plaža na Tasosu prekrivena je peskom, a more je izuzetno čisto, toplo i obojeno u najlepšu tirkiznu boju.
letovanje

Plaže na Tasosu mogu podmiriti prohteve svih turista, na nekim plažama je velika gužva i postoji mnoštvo dodatnih sadržaja, dok su neke potpuno mirne i izolovane. Veći broj plaža je nosilac priznanja plave zastavice, koje EU dodeljuje samo najčistijim i najkvalitetnijim plažama. U najlepše plaže Tasosa ubrajaju se: Plaža Makrijamos (locirana na istočnoj obali ostrva, najbliža je plaža glavnom gradu od koga je udaljena svega 2 km); Paradise beach (izuzetno popularna i po mnogima najlepša ostrvska plaža, udaljena 23 km jugoistočno od Limenasa); Plaža Aliki (smeštana na jugoistočnoj obali ostrva, 32 km od glavnog grada); Golden beach (nalazi se u jednom od najlepših zaliva na ostrvu, smeštenom na istočnoj obali Tasosa, 12 km od glavnog grada); plaža Pefkari, plaža Potos, plaža Tripiti, plaža Metalija i mnoge druge. Tasos je poznat i po bogatoj kulturno-istorijskoj zaostavštini. Na ostrvu postoji više znamenitih muzeja među kojima svakako treba posetiti: Arheološki muzej Tasosa u glavnom gradu; Muzej skulptura Polignotosa Vagisa u mestu Potamija; Folklorni muzej Limenarije; Folklorni muzej Teogolos; Folklorni muzej Kalirahi itd. Među mnogobrojnim crkvama i manastirima izdvajaju se: Manastir Arhangela Mihaila (XII vek); Manastir Svetog Pantelejmona (podignut sredinom XIX veka); Manastir Panaguda (sagrađen početkom XIX veka); Manastir Vatopediu (XIX vek); Crkva Panagia (iz 1845. godine); Crkva Svetog Dimitrija (podignuta 1803. godine) itd. Od arheoloških lokaliteta najviše njih je smešteno u glavnom gradu. Tu se mogu videti ostaci antičke agore čija je izgradnja započeta u IV veku p.n.e.; grčki amfiteatar u Tasosu iz V veka p.n.e.; ruine zidina drevnog akropolja; ostaci nekoliko starogrčkih svetilišta itd. Ljubitelji antike mogu posetiti i arheološki lokalitet Aliki smešten na jugoistočnoj obali ostrva, oko 30 km od glavnog grada, u blizini istoimene plaže, gde se mogu videti ruševine građevina i svetilišta iz VII veka p.n.e. Na Tasosu mogu uživati i ljubitelji prirodnih znamenitosti. Prirodna laguna Jola (Giola) jedna je od najvećih atrakcija ostrva. Predstavlja jedinstven prirodni fenomen u vidu okruglog bazena sa morskom vodom nestvarno zelene boje koji okružuju stene stvarajući zadivljujući prizor. Zmajeva pećina Drakotripa i jezero Maries su takođe idealna odredišta za avanturiste i ljubitelje prirodnih lepota. Do Tasosa se može stići trajektima koji redovno plove iz luke u Kavali (udaljenoj 16 nautičkih milja od luke u Limenasu), kao i iz luke u Keramotiju (6 nautičkih milja). Od Soluna je Tasos udaljen 200 km, od Atine 700 km, a od Beograda oko 830 km.