Letovalište Albena
albena bulgaria
Albena je jedno od letovališta u Bugarskoj. Nalazi se na severnoj strani obale Crnog mora. Albena je 35 kilometara udaljena od Varne i samo 12 kilometara dalje od takođe čuvenog letovališta Bugarske, grada Balčika. Neposredno okruženje Albene su i šumski rezervat Baltata. Sudeći po kritikama turista koji su već obišli Albenu, ali i po utiscima domaćeg stanovništva, ovo mesto je idealno za odmor i opuštanje u vrelim letnjim danima. Albena na svetskoj turističkoj mapi nosi nosi atrubut prave ekskluzivne lepotice, rajem za hedoniste i ljubitelje uživanja. Albena je od Beograda udaljena 900 kilometara, međutim dobri putevi i dobre avionske veze omogućavaju da se bez velikih problema stigne u letnju kraljicu među destinacijama.
Samo ime destinacije ima svoju priču koja mami posetioce. Albena je naziv dobila po istoimenoj lepotici iz Bugarskih epskih mitova. Bugarka Albena, ostala je zapamćena u istoriji jer nije želela da proda svoje poštenje ni po koju cenu. Naime, za vreme vladavine Osmanlija, postojao je običaj koji je teško padao lokalnom stanovništvu. Iz naroda koji je bivao porobljen birale su se najlepše devojke koje su postajale robinje i prodavane su za turski harem. Svaki ugledniji Turski vojskovođa, državnik i trgovac posedovao je sopstveni harem. Tako su između ostalog i devojke iz Bugarske često prodavane za harem. Po raskošnoj lepoti i Albena je bila izabrana da ide u harem, tvrdi se u narodnom predanju. Ova devojka međutim nije želela da nastavi da živi kao robinja i njen jedini izlaz bio je da se ubije. Lepotica Albena skočila je sa rta Kalikra u Crno more, i tako okončala svoj život, ali spasila svoj ugled. Hrabrost koju je imala Albena, Bugarska tradicija je zapamtila, pa je i jedno od najlepših pomorski mesta nazvano po njoj. Legendu o Albeni sačuvao je i čuveni bugarski pisac, jedan od rodonačelnika Bugarske književnosti, Jordan Jovkov.
albena bulgaria

Inače destinaciju Albena, takođe krasi neopisiva lepota. More, peskovite plaže, okruženje puno zelenina i bogatih šuma, čine pejzaž mesta neodoljivim.   Ambijent u kom je smeštena Albena omogućava da posetioci opuste sva svoja čula i da tokom godišnjeg odmora uživaju u letu na najbolji mogući način.

Prednost Albene je i to što je ovo mesto sagrađeno sa namerom da postane ekskluzivno letovalište. Kako je planski građeno, destinaciju karakteriše prelepa arhitektura, istančanog stila sa jedinstvenim građevinskim rešenjima. Najveći deo zgrada u Albeni su upravo sagrađeni za turiste, i pretvoreni u luksuzne hotele. Iako do 1960. godine, na području gde se danas nalazi Albena nije bilo ništa, teren je iskorišćen na najbolji mogući način, i izgrađen je čitav grad sa svom administracijom koja je bila potrebna.
Albenu je primamljivo posetiti u svakom godišnjem dobu, međutim najinteresantnije je ipak doći u leto. Tada se mogu iskusiti sve čari koje ovo mesto nudi. Predivna peskovita plaža od najfinijeg, sitnog peska, dugačka je 5 kilometara, a u širinu se proteže čak do 5 kilometara. More na koje izlazi Albena je čisto, voda je kristalno jasna, mirna i topla. I za plivače i za neplivače vrlo je pogodno da letuju u Albeni, jer dubina mora je do 1,6 metara sve do 100 metara udaljenosti od plaže. More takođe ima nisku plimu, i nema ajkula, pa je veoma bezbedno plivati i do najvećih dubina.

Leta u Albeni nisu pretopla, u proseku temperatura je oko 25 stepeni Celzijusove skale, a kako su u njenom okruženju predivni parkovi i šume, onda i kada su leta vrelija, i kad temperatura prelazi trideseti stepen skale Celzijusa, turistima je ugodno.
Kako je planski građena, tako su i većina hotela izuzetno dobro orjentisana. Većina je na plaži, a pozicija u odnosu na sunce, more i zelenilo je prosto idealna. U Albeni se nalazi ukupno četrdeset hotela, koji su svi novi, izgrađeni pre otprilike 20 godina, ali renovirani i opremljeni svom najnovijom tehnologijom. Svi posetioci, i naši domaći, ali i oni iz svih krajeva Evrope, Azije i celog sveta svake godine se oduševljavaju obimnom ponudom koju hoteli u Albeni nude. Ukupno mesto, u svim hotelima ima preko 14 000 ležajeva. Hoteli se razlikuju po kategorijama, pa su dostupni za svaki džep i za sve zahteve hedonističkih posetilaca.

Ugostiteljski objekti nude širok spektar veoma ukusne hrane, sireva, vina. Usluga je ljubazna i uvek na nivou zadatka. Sve što može zatrebati jednom turisti, osoblje lako pronalazi i uspeva da sa osmehom izazove neverovatne simpatije prema lokalnom stanovništvu. Međutim tu nije kraj predobrim uslugama koje nudi Albena.
Pregršt sportskih terena, dovorana, teretana, omogućavaju da je sportski turizam veoma razvijen u Albeni. Bilo da gosti uživaju u jednom ili više sportova, ponuda je otvorena. Fudbal, košarka, tenis, stoni tenis, teretane, bazeni, hokej klub, skijanje na vodi, surfovanje, i brojni drugi vodeni sportovi su veoma aktuelni u Crnomorskoj lepotici, pa se često sportske ekipe pripremaju za neka takmičenja baš u Bugarskoj, tj. u Albeni. U Albeni se takođe nalaze i rehabilitacioni i spa centri koji omogućavaju, ne samo sportistima, već i drugim gostima brz i lak oporavak.