Solun
tesaloniki solun grcka
Solun (Tesaloniki) je drugi po veličini i po važnosti grad u Grčkoj. Nalazi se na severu Grčke, odnosno na severozapadu poluostrva Halkidiki. Smestio se na vrhu Solunskog (Termajskog) zaliva u Egejskom moru, pružajući se duž 20 km njegove obale. Administrativno je središte Solunskog okurga i periferije Središnja Makedonija i najveći privredni, kulturni i obrazovni centar severne Grčke. Prema popisu iz 2011. godine u užem gradskom području živi 322.240 ljudi, dok čitav Solunski okrug ima 1.104.000 stanovnika. Solun ima izmenjenu sredozemnu klimu sa relativno toplim letima i blagim i snežnim zimama. U najtoplijem julu prosečna temperatura vazduha iznosi 24,5oC, dok najhladniji januar ima središnju temperaturnu vrednost od 5oC.
solun grcka

Solun je jedan od najstarijih gradova na teoritoriji Evrope. Osnovao ga je makedonski kralj Kasander 315. godine pre Hrista i nazvao ga po njegovoj ženi Tesaloniki, inače polusestri Aleksandra Velikog. Grad je 168. godine p.n.e. postao deo rimskog carstva i vrlo brzo se razvio u važan trgovački cenar, a već u I veku u njemu je počelo da se širi hrišćanstvo. Od 379. godine Solunom su zavladali Vizantijci, početkom XIII veka on je ušao u sastav Mletačke republike, da bi ga 1430. godine osvojili Turci, pod vođstvom sultana Murata II. Krajem XV veka u Solun su se doselili serafidski Jevreji, a njihova verska zajednica je već u ranom XVI veku bila najbrojnija u gradu. Jevreji su imali značajna udeo u celokupnoj populaciji Soluna sve do Drugog svetskog rata, kada su pretrpeli velike gubitke koje im je nanela Nemačka vojska, a danas ih u Solunu ima jedva 1.000. Od turske vlasti Solun se oslobodio nakon Balkanskih ratova 1912. godine, a kasnije je grad nekoliko puta bio razaran. Najpre se 1917. godine desio veliki požar u kome je gotovo do temelja izgoreo stari, istorijski deo grada. Zatim su u razornom zemljotresu 1978. godine ponovo stradale zaštićene stare zgrade iz ranohrišćanske i vizantijske epohe. Međutim, odmah nakon zemljotresa grad je potpuno obnovljen, a svi njegovi kulturno-istorijski spomenici uvršteni su 1988. godine na listu UNESCO-ve kulturne baštine. Godine 1997. Solun je proglašen Evropskim gradom kulture.
solun grcka tesaloniki

Danas je Solun grad sa bogatom kulturno-istorijskom zaostavštinom iz raznih epoha. Najveće znamenitosti grada iz rimskog perioda podizane su u ranom IV veku, tokom vladavine rimskog cara Galerija. Rotonda (velelepni objekat kružnog oblika podignu oko 300. godine kao deo Galerijevog carskog kompleksa) i Galerijev slavoluk ili Kamara (trijumfalna kapija koju je od 299. do 303. godine podigao car Galerije u čast pobede nad Persijancima) najveće su istorijske atrakcije u Solunu koje potiču iz rimskog razdoblja. Najznačajniji verski objekti u Solunu podignuti su uglavnom u vreme vizantijske vladavine: crkva Svetog Dimitrija, zaštitnika grada,prvi put je sazidana u kasnom IV veku, njen današnji oblik dobila je u prvoj polovini VII veka, a tokom svoje duge istorije više puta je renovirana i obnavljana (poslednja njena restauracija trajala je od 1926. do 1948. godine); Manastir Latom (Crkva Hosios Davida) originalno potiče iz V veka, ali je kasnije njegov spoljašnji i unutrašnji izgled mnogo puta menjan; Solunska crkva Svete Mudrosti (Aja Sofija) podignuta je u VIII veku, na temeljima ranohrišćanske bazilike iz V veka; crkva Svetog Nikole Orfanosa sagrađena je u ranom XIV veku; crkva Svetog Ilije potiče iz druge polovine XIV veka; manastir Vlatadon takođe osnovan u drugoj polovini XIV veka itd. Neke građevine iz turskog doba koje i danas predstavljaju neka od najznačajnijih dela solunske arhitekture takođe spadaju u najveće atrakcije grada. Bela kula (Lefkos Pyrgos) podignuta je u zadnjoj deceniji XV veka, tokom vladavine Sulejmana Veličanstvenog, a danas predstavlja svojevrstan simbol Soluna.
tesaloniki

Među mnogobrojnim džamijama u Solunu najveću pažnju turista privlače Hamza bej džamija, najstarija džamija u gradusagrađena 1.470. godine i Alca Imaret džamija podignuta krajem XV veka. U istorijske znamenitosti Soluna ubrajaju se i turska kupatila Bey hamam iz 1444. godine, Jahudi hamam iz prve polovine XVI veka i Yeni hamam sagrađen krajem XVI veka, kao i gradska tržnica Bezesteni osnovana polovinom XV veka. Solun i njegova okolina bogati su i arheološkim nalazištima. Među njima su najzanimljiviji ostaci Galerijeve palate i ruine Gradskog hipodroma, zatim ruševine stare agore, a na 65 km od centra grada nalazi se i jedan od najznačajnijih antičkih spomenika Grčke arheološki lokalitet Vergina, koja je nekada bila prestonica makedonskog kraljevstva. Ljubiteljima istorije i kulture na raspolaganju je i više desetina muzeja: Arheološki muzej Soluna, jedan od najboljih arheoloških muzeja u celoj Evropi; Muzej vizantijske kulture; Muzej istorije i umetnosti; Muzej Etnologije i narodne umetnosti; Muzej makedonske borbe; Muzej gipsanih figura; Muzej kinematografije; Spomen kuća Kemala Ataturka; Jevrejski muzej; Olimpijski muzej; Ratni muzej; Muzej tehnologije; Železnički muzej itd. Najzad, u Solunu se nalazi i Zejtinlik, ratničko groblje u kome je sahranjeno oko 7.500 srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata. U sklopu ovog kompleksa osim groblja postoje mauzolej, kosturnica sa kriptom i kapela. Solun je raj za ljubitelje noćnog provoda koji obezbeđuju mnogobrojni kafići, noćni klubovi i diskoteke, a restorani sa izvanrednom ponudom najraznovrsnijih specijaliteta kako grčke, tako i drugih nacionalnih kuhinja, zaštitin su znak grada. Isto tako, Solun je preplavljen turistima koji u njega dolaze isključivo zbog šopinga. U mnogobrojnim prodavnicama, buticima, tržnim centrima, pijacama i drugim prodajnim objektima može se kuptit bukvalno sve, od igle do lokomotive i to po izuzetno pristupačnim cenama. U široj okolini grada postoji mnoštvo prelepih plaža. Među onim plažama koje su najbliže centru grada po kvalitetu se izdvajaju: plaža Milies, redovan dobitnik plave zastavice; plaža Galaksis takođe nosilac priznanja plave zastavice; plaža Nei Epivates Paliria; plaža Aretsou; plaža Parea itd. Iz Soluna se za svega sat-dva vožnje automobilom ili autobusom može obići i neko od mnogobrojnih ekskluzivnih letovališta širom Halkidikija, gde postoji fantastičan izbor najraznovrsnijih plaža. Osim toga, na svega 20 km južno od grada nalazi se vodeni park Waterland, koji na 150.000 m2 površine nudi mnoštvo vodenih atrakcija i raznih drugih turističkih sadržaja. Solun je jedno od glavnih saobraćajnih čvorišta Grčke, pa je sa mnogim važnim destinacijama, kako u Grčkoj, tako i u čitavoj Evropi, povezan svim vrstama saobraćaja. Od Beograda je udaljen 636 km.