Odmaralište Kiten
kiten bulgaria
Maleni gradić na obali mora, u kom se može odmoriti, sunčati, kupati, pecati, plivati, rehabilitovati ili uživati u dobrom noćnom provodu, to je mesto Kiten. Kiten se nalazi u Bugarskoj državi na plažama Crnog mora, i to u južnijem delu obale. Ono što se prvo govori o Kitenu, kako bi se ovo mesto bolje opisalo, jeste da se nalazi samo na 5 kilometara od pravog pomorskog grada Primorskog i na oko 55 kilometara od velike metropole na obalama Crnog mora, od Burgasa.
Zbog dobrih saobraćajnica, ali i zbog blizine, iz Kitena se za samo nekoliko desetina minuta automobilom ili autobusom stiže do Burgasa, a do Primorskog se ne mora čak ni paliti vozilo, već se može prepešačiti. Tolika bliziva većim gradovima je značajna za život Kitena, jer je ovo odmaralište maleno, ali baš zbog svoje prostorne ograničenosti, odiše duhom i veličinom sjajne istorije, kulture, ljubaznosti.

Odmaralište, gradić ili varošica kako god ga zvali, Kiten je ime dobio po svojoj lepoti. Naime, Kiten na obalama Crnog mora kada se gleda izdaleka podseća na gomilu cveća, pa je tako dobio i naziv Kiten. Kiten na Bugarskom pznačava gomilu cveća.
kiten bugarska bulgaria

Kao što cveće procveta u proleće, tako i gradić u Bugarskoj, Kiten procveta u leto. Grad u normalnim uslovima, kada nije sezona i bez turista broji samo 1 000 stanovnika, ali zato kada dođu prolećni, letnji i rano-jesenji meseci, broj stanovnika u ovom mestu se povećava i to ne da se udupla, nego se nekada i troduplo, odnosno četvoroduplo uveća broj ljudi koji žive ili samo borave u Kitenu. Upravo je to pokazatelj koliko turisti vole Kiten, i koliko je ovaj grad omiljen za letnji odmor.
Jedan od razloga zašto je Kiten mesto za odmor brojnih turista, ne samo iz naše zemlje, već i iz Bugarske, ali i iz drugih zemlja, našeg regiona i iz zemalja koje su na većim udaljenostima od Bugarske, poput Engleske, Španije, Austrije je i ta što u Kitenu vlada veoma povoljna klima za svakoga. Prosečna temperatura u julu u Kitenu je oko 23 ili 24 stepena Celzijusove skale, a jedinstvena kombinacija reljefa koja se ogleda u sudaru mora i planine pruža osvežavajuće vetriće, čist vazduh i prijatnu atmosferu u Kitenu.

Što se tiče ostalih reljefnih prelepih predela, turistima je pravo uživanje da posete dve divne uvale – uvalu Karagcih i uvalu Atliman, kao i da uživaju u širokim morskim obalama. Takođe od plaža najinteresantnija je plaža na severu, koja se naziva isto kao i jedan od uvala, Atliman. Ova plaža nalazi se na kraju zaliva i prekrivena je peščanim dinama. U južnijem delu Kitena nalazi se mali zaliv Urdoviza, koji je podeljen na dve plaže, jedna se naziva Južni Kiten, a druga Kemping.
Područje na kom se nalazi Kiten bilo je naseljeno od davnina, a to dokazuju i ostaci tvrđave, koja se nalazila na području koje danas prekriva gradić Kiten. Od nekada slavne tvrđave danas su ostali sačuvani samo neki zidovi, a radi se na obnovi ovih zidina i na njihovoj restauraciji. Naselje koje se danas naziva Kiten, osnovano je ne tako davno, 1932. godine. Dokazi da je područje Kitena bilo nastanjeno još u praistoriji čuvaju se u muzeju Sozopol, i svi turisti te dokaze mogu pogledati – svima su dostupni. Među dokazima se nalaze kamene alatke, i oruđa napravljena od kostiju, ali i razne grnčarije. Svi ovi materijalni dokazi kulture otkriveni su tokom arheoloških istraživanja na jugu zaliva Urdoviza.
Kiten ima svoju legendu, koja se s kolena na koleno prepričavala decenijama, i vekovima, čak i pre nego što je Kitman, koji postoji danas nastao. Po legendi, jedna devojka uspela je da spasi svoje sugrađane poreza koji su joj nametnuli osvajači – Turci Osmanlije. Naime, po legendi devojka koja je živela u tvrđavi Urdoviza, nazivala se Stana Urovizka i bila je toliko lepa da je sultan želeo da je oženi. Devojka je pristala, ali samo pod uslovom da svi stanovnici njene tvrđave, Urdovize budu izuzeti od plaćanja poreza . sultan je pristao na to, pa lokalno stanovništvo stvarno nikada nije plaćalo turski porez.

Danas u Kitenu svi turisti imaju mogućnost da se odmaraju kako u privatnim hotelima, pansionima, ali i u kampovima i odmaralištima. Predivne peščane plaže turistima nude brojne atrakcije, kako pecanje, tako i druge različite avanture koje nude nezaboravan odmor. Barovi, diskoteke, picerije i restorani, otvoreni su za sve i čine da i noćni život Kitena bude raznovrstan.