Malaga
malaga
Prelepa Malaga nalazi se na samom jugu Španije, u pokrajini Andaluzija. Malaga je prestonica istoimene provincije. Malaga leži na dve reke, Gvadalmendina i Gvadalorse, koje se ulivaju u Sredozemno more. Malaga se prostire na površini od 395 kvadratnih kilometara, a u njoj živi oko 566 000 stanovnika.

Malaga se nalazi u mediteranskom suptropskom klimatskom pojasu. Leta su veoma topla, a zime su blage. Prosečna godišnja temperatura iznosi 18 stepeni celzijusa.

Malaga je grad sa bogatom istorijom. Grad su osnovali Feničani još u osmom velu pre nove ere. Zbog duge i bogate prošlosti, Malaga obiluje znamenitostima i atrakcijama koje se nikako ne smeju propustiti.
Vaš boravak u Malagi započnite obilaskom gradskih znamenitosti. Neke od najpopularnijih su :

malaga spanija
  • Tvrđava Alcazaba potiče iz jedanaestog veka, a izgradili su je granadski vladari. Nalazi se na brdu sa koga se pruža predivan pogled na okolinu. Samo zdanje nalazi se na temeljima još starijeg utvrđenja, koje potiče iz osmog veka. Lokalitet obiluje atrakcijama koje se ne smeju propustiti.
  • Dvorac Gibralfaro nalazi se na brdu iznad tvrđave Alcazabe, a objekti su delom međusobno povezani. Na mestu gde se nalazi dvorac nekada se nalazio svetionik, a po njemu je dobio ime. Objekat je dograđivan i napuštan, a danas je nemi svedok slavnih dana. Sa zidina se pruža predivan pogled na more.
  • Katedrala je nezaobilazni simbol Malage. Radovi na njenom podizanju započeli su u šesnaestom veku, a simbolišu je mešavina renesanse, baroka i gotike. Katedrala ima samo jedan toranj, jer drugi nikada nije dovršen. I danas ona stoji nedovršena, a nosi nadimak „ Jednoruka “.

malaga

  • Rimski teatar će vas vratiti u vreme rimske Španije. Ovo antičko zdanje pronađeno je 1951. godine, a utvrđeno je da je podignuto u prvom veku, odnosno u vreme cara Oktavijana Avgusta.
  • Ne propustite da posetite Muzej Pabla Pikasa. Reč je zapravo o kući u kojoj je čuveni slikar živeo. Muzej poseduje oko 200 radova.
  • Kada završite obilazak Malage, uputite se na neku od prelepih plaža. Najpoularnija plaža u Malagi je La Malagueta, predivna peščana plaža koja se nalazi u samom centru grada. Još jedna peščana plaža, sa uređenim šetalištem, je Playa de Las Acacias. U blizini grada nalazi se još nekoliko lepih plaža. Pored toga, ne propustite da uživate u brojnim specijalitetima ovog kraja. Nezaobilazni kulinarski specijalitet je riba, a jedno od najpopularnijih jela je „ ajo blanco “, jedna vrsta gaspača. Ne samo to, Malaga je nadaleko čuvena po vrhunskim vinima, koja spadaju među najbolja u Evropi. Za savršen dan posetitte neki od noćnih klubova, u kojima provod traje do zore. Želite savršen odmor, ne razmišljajte, izaberite Malagu.