Parga
parga grcka
Parga je primorski gradić na zapadnoj obali kontinentalne Grčke, u malom zalivu Jonskog mora blizu dva jonska ostrva – Paksos i Antipaksos. Administrativno pripada okrugu Preveza u periferiji Epir. Udaljen je 30 km južno od grada Igumenica, 50 km severno od grada Preveza, oko 60 km jugozapadno od glavnog grada Epira Janjine i 87 km jugoistočno od luke Kerkira na ostrvu Krf. Prema popisu iz 2011. godine u Pargi živi nešto manje od 4.000 stanovnika.
Najstarije naselje koje je niklo na teritoriji današnje Parge u XIV veku p.n.e. razvijalo se pod uticajem mikenske civilizacije, nakon čije propasti su ovim područjem vladala razna starogrčka plemena, zatim Rimljani, a posle njih i Vizantijci. U ranom XV veku Pargu osvajaju Venecijanci, koji su u naredna tri veka značajno doprineli razvoju područja. Tokom XVIII veka dolazi do stagnacije u razvoju, usled stalnih borbi za prevlast između Mlečana, Francuza, Engleza, Austrijanaca i Rusa, da bi 1817. godine Turci od Britanaca kupili Pargu. Lokalno stanovništvo tada u strahu od Turaka masovno beži na obližnji Krf, ostrvo koje nikada nije palo u ruke Osmanskog carstva. Parga je pripojena Grčkoj 1913. godine, nakon Balkanskih ratova.

parga grcka
Do danas se ovaj gradić razvio u kosmopolitsko letovalište, omiljenu turističku destinaciju u ovom delu Grčke među turistima iz raznih krajeva Evrope, pa i među srpskim turistima. Smeštena u zalivu, Parga je naselje amfiteatralnog oblika, koje se sa brda Pezovolos spušta do same obale Jonskog mora. Rajske plaže, idilično prirodno okruženje, razvijena turistička infrastruktura, interesantna arhitektura i bogata zaostavština iz raznih epoha njene istorije glavni su turistički aduti Parge. U središnjem delu zaliva, nasuprot obale Parge locirano je malo znamenito Bogorodičino ostrvo, na kome se nalazi crkva Presvete Bogorodice i koje je tokom sezone domaćin čuvenog letnjeg festivala Parga. Parga ima malu luku, u čijoj neposrednoj blizini je i centar grada, prepun kafića, barova, diskoteka, taverni, restorana, pekara, poslastičarnica, suvenirnica, prodavnica, butika i drugih objekata turističke infrastrukture. Pored toga, Parga ima poštu, ambulantu, apoteku, veći broj turističkih info centara, više agencija za iznajmljivanje automobila, motocikala i bicikala itd. Uz samu obalu prostire se uređeno šetalište sa mnoštvom ugostiteljskih objekata. Na jednom brdu smeštenom zapadno od gradske luke nalazi se venecijanski zamak, podignut u XIII veku na temeljima starijeg vizantijskog utvrđenja iz XI veka. Sadašnji oblik tvrđava je dobila 1572. godine, kada su je Mlečani obnovili, nakon što ju je turski gusar Hajrudin Barbarosa potpuno razorio u prvoj polovini XVI veka. Danas se unutar dobro očuvanih zidina nalazi uređena parkovska površina sa koje se pruža zadivljujući pogled na ceo zaliv. Još jedna znamenita tvrđava, Ali Pašino utvrđenje Antuza iz 1814. godine, nalazi se na 6 km od centra Parge. Grad je poznat i po izuzetno velikom broju verskih objekata. Više od 50 crkava nalazi se na širem području Parge, a najznamenitija i najlepša među njima je crkva Svetog Nikole u samom centru grada. U okolini Parge mogu se posetiti i reka Aheron, u grčkoj mitologiji jedna od ukupno 5 reka podzemnog Hadovog sveta, uz koju postoji nekoliko arheoloških nalazišta, među kojima je najpoznatiji arheološki lokalitet Nekromantion.

parga grcka
U zalivu u kom se smestila Parga postoji veći broj prelepih plaža. Najlepše i najpopularnije među njima su: gradska plaža Krioneri (peščana, izuzetno dobro organizovana plaža, sa odličnim uslovima za vodene sportove), plaža Piso Krioneri (smeštena na nekoliko minuta pešačenja od centra Parge, u podnožju brda na kome se nalazi crkva Svetog Atanasija), plaža Lihnos (najlepša plaža Parge i jedna od najlepših u Epiru, duga, prekrivena finim, mekanim peskom, sa brojnim sadržajima, u čijoj blizini se nalazi Afroditina pećina, jedinstvena prirodna atrakcija), plaža Valtos (dobro organizovana peščana plaža, naročito popularna među ljubiteljima vodenih sportova) itd.

Iz Parge postoje organizovani izleti do gotovo svih obližnjih ostrva u Jonskom moru – Paksosa, Antipaksosa, Krfa, Lefkade, Kefalonije, Zakintosa.

Saobraćajne veze obezbeđuju direktne autobuske linije do obližnjih gradova Preveze, Igumenice i Janjine, ali i do Atine i Soluna. U okolini Preveze nalazi se aerodrom Aktio, udaljen 65 km od Parge, a na nešto više od 100 km se nalazi aerodrom Janjina. Parga je udaljena 350 km od Soluna, 420 km od Atine i oko 950 km od Beograda.