Keruan




keruan tunis




Keruan je grad koji se nalazi u centralnoj ravnici Tunisa i glavni grad istoimenog vilajeta. Udaljen je 57 km od primorskog grada Susa na obali Sredozemnog mora i oko 150 km od grada Tunisa, prestonice istoimene države. Ima blizu 120.000 stanovnika. Klima u Keruanu je mediteransko-pustinjska sa dugim i veoma toplim letima, dok su zime blage, tople i kratke.




Četvrti sveti grad islama (posle Meke, Medine i Jerusalima) i Meka severne Afrike, kako se Keruan još naziva, predstavlja najstarije islamsko naselje u Tunisu i kao takav već vekovima je sedište izučavanja islama. Od 1988. godine staro jezgro grada sa brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, a Keruan je 2009. godine proglašen za glavni grad islamske kulture u toj godini.

Prema legendi, grad je osnovao arapski vojskovođa Ukbe Ibn Nafia 670. godine.Od samog početka bio je značajan centar učenja islama i tumačenja Kurana. Tokom njegove viševekovne istorije, Keruanom su vladale brojne arapske dinastije, a grad je mnogo puta razaran i ponovo podizan na istom mestu. Krajem 19. veka, u jednom kratkom vremenskom razdoblju, Keruanom su vladali i Hrišćani, tačnije Francuzi. Pored muslimaske zajednice, u Keruanu je već više vekova aktivna i zajednica Jevreja.Savremeni Keruan spada u red najprivlačnijih turistčkih destinacija Tunisa, a svakako je na prvom mestu kada je reč o religijskom turizmu kao grad koji pruža detaljan osvrt na islamsku istoriju ove države. Treba napomenuti da turisti prilikom posete Keruanu moraju voditi računa o konzervativnim pravilima i strogo poštovati lokalne običaje. Kada je reč o znamenitostima, u Keruanu postoji 50 džamija, a Velika ili Ukbetova džamija je simbol ovog grada. Ona je ne samo najstarija, nego i najveća i najvelelepnija džamija u Severnoj Africi, tako da predstavlja neizbežnu destinaciju za sve muslimanske vernike na hodočašću.




keruan




Ovaj impozantni religijski objekat podignut je 670. godine, ali je, tokom svoje istorije, više puta rušen i ponovo izgrađivan. Najstariji segmenti današnje džamije potiču iz 9. veka. Njeni stubovi su još stariji. Naime, oni su preneti iz gradova na moru Kartagine i Hadrumentuma (današnji Sus) i datiraju još iz doba Vizantije i starog Rima. Minaret ove džamije podginut je još 730. godine, svega 100 godina nakon smrti proroka Muhameda, i najstariji je minaret na čitavom svetu. Džamija sa troja vrata podignuta je u 9. veku, tačnije 866. godine, a njena autentičnost je u činjenici da ima tri ulaza, što inače nije svojstveno malim džamijama. Prema umetničkoj vrednosti, ova džamija se ubraja u najznamenitije islamske verske objekte u čitavom svetu. Ulaz u ovu džamiju je dozvoljen isključivo muslimanskim vernicima. Berberska džamija prvi put je podignuta u 13. veka, a u 17. veku je obnovljena od strane osmanskih begova. Poznata je i pod nazivom Prorokova džamija, pošto se u njoj nalazi mauzolej Sidi Sahaba, prijatelja i životnog saputnika proroka Muhameda. Ovaj mauzolej, tj. grobnica potiče još iz 7. veka. U najveće znamenitosti Keruana spadaju i Gradske zidine, prvi put izgrađene još u 8. veku, koje su tokom istorije ovog grada mnogo puta bile razorene, tako da najstariji segmenti današnjih zidina potiču iz 18. veka. Iz istog veka potiče i najstarija očuvana kapija. Danas su unutrašnji delovi zidina većinom pretvoreni u razne kioske, radnje i prodavnice. Najinteresantniji deo zidina nalazi se oko kapije Bab Šuada, koja predstavlja ulaz u najlepši deo gradske medine. Bazeni Aghlabid izgrađeni su u 9. veku kao rezervoari pijaće vode koja je do njih stizala sa jednog brda udaljenog 35 km od grada uz pomoć akvadukta. Najveći bazen je prečnika skoro 130 metara i dubine oko 5 metara. Osim za potrebe snabdevanja pijaćom vodom, ovi bazeni su služili i za rashlađivanje i rekreaciju ondašnjeg najvišeg sloja stanovništva Keruana, o čemu svedoči paviljon u centralnom delu najvećeg bazena. Poput svih velikih gradova u Tunisu i Keruan ima svoju Medinu, koja se od ostalih razlikuje po tome što nije modernizovana, zahvaljujući čemu je uspela da sačuva svoju autentičnost. Ona predstavlja najstariji deo grada, koji privlači veliku pažnju turista. Sastoji se od velikog broja pijaca i uličnih trgova, tzv. sukova na kojima postoji bogata ponuda proizvoda ručne izrade, pre svega grnčarije, proizvoda od kože i tepiha. U sklopu medine se nalaze i Velika i Berberska džamija, kao i dva muzejaRakada i Sidi Amor Abada. Keruan je grad poznat po najukusnijim kolačima u čitavom Tunisu, a svakako treba pomenuti i da je na ulicama Keruana sniman prvi deo filmskog serijala o Indijani Džnosu Otimači izgubljenog kovčega.