Ostrvo Gokčeada
gokceada turska
Gokčeada je najveće ostrvo u Turskoj i najzapadnija tačka u zemlji. Nalazi se na ulazu u Saroski zaliv, na severu Egejskog mora, nekoliko nautičkih milja severno od moreuza Dardaneli. Administrativno pripada provinciji Čanakale, a od grada Čanakale ostrvska luka Kuzu udaljena je nešto više od 50 km, dok je od najbliže luke na turskoj obali Kabatebe Gokčeada udaljena svega 22 km. Iz Čanakalea i Kabatebe redovno saobraćaju trajekti do Gokčeade. Ukupna površina ostrva iznosi 279 km2, a na njemu, prema podacima iz 2011. godine, živi 8.200 stanovnika, većinom Turaka. Na ostrvu postoji više naseljenih mesta. Administrativni centra ostrva je varošica Cinarli, u čijoj neposrednoj blizini je pre nekoliko meseci završena izgradnja malog aerodroma. Ostrvo je poznato i kao Imbros, što je u stvari grčko ime ostrva.
gokceada imbros island turkey

Imbros je najverovatnije naseljen u 5. veku p.n.e., a sve do 2. veka bilo je grčka kolonija. U periodu vladavine Septimija Severa ostrvo potpada pod rimsku vlast, a kasnije ga osvajaju Vizantijci. U drugoj polovini 15. veka ulazi u sastav Otomanskog carstva. Od 1912. godine upravu nad ostrvom preuzimaju Grci, da bi od 1923. godine postalo deo moderne turske države.
Ostrvo je prepoznatljivo po lepim plažama i brojnim rajskim zalivima. Najbolja ostrvska plaža je Ajdinčik, na kojoj se nalazi malo i plitko slano jezero sa lekovitom vodom, naročito blagotvornom kod kožnih oboljenja. Zbog bogatog podvodnog sveta na ostrvu je veoma popularno ronjenje, a zbog vetrova koji često duvaju odlični su uslovi za surfing. Takođe, na Imbrosu postoji više planinskih uzvišenja sa gustim šumama, koja su pogodna za ljubitelje planinarenja. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, stočarstvom i turizmom, a na Gokčeadi se proizvode vina zavidnog kvaliteta. Zbog velikog broja izvorišta ima ogromne količine sveže vode, po čemu je među najbogatijim ostrvima u svetu. Ostrvsko naselje Maslinovo selo je rodno mesto Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja. Smeštaj na Gokčeadi obezbeđuju uglavnom privatni pansioni i hosteli. Radi očuvanja netaknute prirode saobraćaj je ograničen, za prevoz se koriste uglavnom minibusevi, koji saobraćaju do svih naseljenih mesta i svih plaža na ostrvu. Moguće je iznajmiti i taksi, ali je dosta skup. Sa turskom obalom Gokčeadu povezuje više trajektskih linija, a od skora je počeo sa radom i mali aerodrom.