Tozer
tozer tunis
Tozer je grad na jugozapadu Tunisa, na ulasku u pustinju Saharu. Smešten je u samoj pustinjskoj oazi, uz najveće slano jezero u Africi Šot El Džerid (Chott El Jerida). Ima oko 20.000 stanovnika. Tozer je udaljen svega 50 km od granice sa Alžirom, a od glavnog grada Tunisa oko 450 km, dok je najbliži primorski grad Gabes na 240 km istočno od Tozera. Klimu u Tozeru karakterišu vreli letnji dani, često sa temperaturama preko 45oC, a najhladniji mesec je januar, kada se temperatura može spustiti i do 0oC. Prosečna količina padavina je ekstremno niska. Kiša tokom leta skoro uopšte ne pada, a najviše je ima u periodu od novembra do marta, mada je i tada dosta retka.
Oaza u kojoj je grad smešten prostire se na ukupnoj površini od 11 km2 i ima bogat hidro potencijal, što omogućava razvoj bujne vegetacije. U njoj se nalazi preko 200 izvora pijaće vode, kao i više od 300.000 stabala palmi. Područje Tozera je veoma pogodno za uzgajanje urmi, čija su proizvodnja i izvoz osnovna privredna grana.
Tozer

Pored toga, zadnjih decenija počeo je nagli razvoj turizma. Iako se ne nalazi na moru, Tozer je veoma privlačna turistička destinacija. On predstavlja središte tzv. pustinjskog turizma i polaznu tačku prilikom obilaska pustinje Sahare, kao i jezera Čot El Džerid. U samom gradu i njegovoj okolini postoje brojne znamenitosti koje privlače veliku pažnju turista. Poput većine gradova u Tunisu i Tozer ima svoju Medinu Ouled El Hadef. Ova stara gradska četvrt, izgrađena u 14. veku, sastoji se od malih krivudavih ulica i uzanih prolaza.
Tozer  tunis

Specifičnost ovog kvarta je svakako njegova arhitektura, karakteristična za sve stare gradove u Tunisu. U njemu i danas postoje neke kuće koje su sagrađene još u 14. veku. Kuće su sagrađene od žuto-braon cigli, sa prelepom dekoracijom na vratima, po čemu su poznate u čitavom Tunisu. Tozer ima i svoj muzej Dar Cherait, koji se svrstava u grupu najboljih muzeja u celom Tunisu. Tematika muzeja vezana je za istorijski razvoj Tunisa od njegovog nastanka do danas. Muzej poseduje zbirke grnčarstva, nakita, kostima i drugih antičkih predmeta, kao i umetničku galeriju. Sam objekat u kome je smešten muzej predstavlja veličanstvenu repliku stare palate, a pripada kompleksu u kome se još nalaze i Dar Zaman sa scenskim prikazima istorije Tunisa stare 3.000 godina, kao i La Medina 1.001 noć, park posvećen deci sa brojnim likovima iz crtanih filmova.
Posetiocima Tozera na raspolaganju je i više Hamama (turskih-arapskih parnih kupatila), među kojima se ističe hamam Shabia, smešten u neposrednoj blizini jednog od gradskih hotela „El Amen“. Šot El Džerid (Chot El Jerid), najveće slano jezero u Africi, još jedna je znamenitost koja se nalazi u neposrednoj blizini Tozera. Prostire se na površini od oko 7.000 km2, a tokom većeg dela godine je skroz isušeno, sa koritom punim naslaga soli. Jedino je tokom zime napunjeno slanom vodom. Preko jezera postoji nasip sa putem koji se može koristiti, ali oprezno, jer se na njemu nalaze so i pesak. Zoološki vrt u Tozeru je pažljivo održavan, a osim velikog broja životinja, karakterističan je po mnogim vrstama cveća i drveća koje u njemu rastu. U okviru zoo vrta nalazi se suvenirnica-kafić sa bogatim asortimanom domaćih sokova od pistaća, ruže itd., kojih nema u nijednom drugom gradu u Tunisu. Takođe, u Tozeru postoji i prelepa botanička bašta karakteristična po velikom broju neobičnih biljnih vrsta. U prirodne znamenitosti Tozera ubrajaju se i sela Čebika sa prelepim vodopadom, Temerza sa prelepim pogledom na jezero Čot El Džerid i Mides iz kog se pruža impresivna pogled na obližnji kanjon. Ova tri sela su raseljena tokom šezdesetih godina prošlog veka usled velikih poplava, a nalaze se u podnožju planine Atlas.

tozeur
Tozer ima više džamija, od kojih se izdvajaju nova džamija El Farkous koja ima najveći minaret u Tozeru, kao i džamija u selu Bled El Haddar, specifična po tome što je izgrađena na temeljima stare rimske građevine. Iz Tozera se mogu organizovati vožnje džipovima do obližnjih znamenitosti, jahanje kamila kroz Saharu, kao i letenje balonima koje omogućava pogled na ceo ovaj predeo iz ptičije perspektive. U gradu Tozeru i njegovoj okolini snimano je više filmskih hitova, među kojima se ističu serijal Ratovi zvezda i dobitnik više oskara Engleski pacijent. Mnogi obožavaoci jednog od najpopularnijih holivudskih filmskih serijala Ratovi zvezda upravo i dolaze u Tunis da bi posetili lokacije na kojima je ovaj blokbaster sniman. Smeštaj u Tozeru je moguć u nekom od mnogobrojnih hotela, a u gradu postoje i auto kamp, kao i kamp sa bungalovima, gde je smeštaj znatno jeftiniji u odnosu na hotele. Tozer ima veći broj bankomata, menjačnica i banaka. Tozer ima i svoj aerodrom, tako da do njega postoji direktna avionska linija iz gotovo svih većih gradova Evrope. Takođe, do ovog grada može se doći vozom i autobusom.