Gabeš
gabeš tunis
Gabeš je grad na jugu Tunisa, smešten na obalama Sredozemnog mora, u zalivu Gabeš. Nalazi se 100 km južno od ostrva Đerbe, 140 km severno od grada Sfaksa, a od prestonice Tunisa je udaljen 370 km. Gabeš je administrativni centar istoimene gubernije i sa populacijom od oko 120.000 stanovnika šesti je po veličini grad u Tunisu. Na listi UNESCO-ve svetske baštine Gabeš se nalazi od 2008. godine.
Prvo naselje na području Gabeša sagradili su još Feničani. To naselje je bilo važan trgovački centar i raskrsnica pustinjskih karavanskih puteva i puteva duž obale Mediterana. Nakon Feničana, naselje jebilo neprestano na meti osvajača sve do 7. veka, kada su ovim područjem zavladali Arapi, a njihov vođa Sidi Boulbaba, koji je, prema verovanju, bio Muhamedov berberin, podigao je grad Gabeš.

gabes
Grad je u srednjem veku ponovo postao veliki centar trgovine i karavanskih puteva iz Sahare. Međutim, od druge polovine 19. veka, kada Tunis postaje francuska kolonija, Gabeš je zanemaren i bio je u senci gradova Sfaks i Sus. Pošto je upravo kroz područje Gabeša prolazila linija fronta, tokom Drugog svetskog rata grad je više puta nemilosrdno bombardovan i pretrpeo je ogromna oštećenja. Posledice tih nemilih događaja osećale su se do skora, a tek u poslednje dve-tri decenije grad počinje ponovo da se razvija.

Danas je Gabeš veliki industrijski centar, ima jedno od najvećih pristaništa u Tunisu, na njegovom širem području postoji više od 500.000 stabala palmi i poznat je po proizvodnji urmi, kao i po plantažama banana, nara, smokvi, maslina, limuna, narandži itd. Gabeš je i poznato letovalište sa uređenim peščanim plažama. Tokom leta u gradu se organizuju brojni festivali i manifestacije, a pošto je na jugu zemlje, zimski dani su često veoma topli, tako da je razvijen i zimski turizam. U planu je izgradnja turističkog kompleksa, na području Littoral, južno od centra grada.
gabeš

Na severnom području Gabeša smešten je stari grad Petit Đara, u kome se, između ostalog, nalaze džamija Sidi Driss i najstarija gradska ulica De L’oasis, izgrađena još u 11. veku. Takođe, ovde postoji i tržnica Đara, koja zajedno sa brojnim sukovima nudi širok asortiman robe, a najzanimljiviji su proizvodi pleteni od pruća i slame (korpe, šeširi, lepeze, podmetači itd.), kao i kana za farbanje kose, po čijoj proizvodnji je Gabeš poznat u svetu.

U gradskoj četvrti Boulbaba, udaljenoj oko 2 km od samog centra, nalazi se mauzolej Zaouia Sidi Boulbaba. Predstavlja grobnicu u kojoj je sahranjen arapski vladar Sidi Boulbaba, osnivač Gabeša. Originalno zdanje, koje potiče iz 7. veku, srušeno je tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu, a današnji mauzolej predstavlja veoma vernu repliku prvobitne grobnice.
gabes tunisia

U medresi, smeštenoj u neposrednoj blizini mauzoleja, nalazi se gradski Muzej čija se kolekcija sastoji uglavnom od zanatskih proizvoda ovog kraja. Gradska luka spada među najveća pristaništa u Tunisu. Tokom dana na njoj sve vrvi od brodova koji odvoze i dovoze robu, a uveče i noću poznata je po velikom broju ribara. Gabeš je poznat i kao jedini primorski grad u Tunisu koji ima svoje oaze. Oaze predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju, a jedna od njih zauzima prostor između centra grada i morske obale, dok druga oaza razdvaja more od pustinje Sahare. Na području Gabeša postoji preko 150 izvorišta vode, a u predivnoj vegetaciji dominiraju palme, kojih ima više od pola miliona. Bez obzira što ima znatno manji broj restorana u odnosu na druge turističke centre u Tunisu, Gabeš je grad čiji restorani nude najraznovrsnija jela, sa posebnim akcentom na nacionalnu kuhinju Tunisa. U gradu postoje brojni fast food kiosci, zatim jeftini restorani, a među najluksuznijim se ističu restoran El Mazaar i restoran hotela Oasis. Smeštaj u Gabešu može se naći u brojnim hotelima raznih kategorija. Među jeftinijim hotelima najpoznatiji su hotel Ben Nejima i stari francuski hotel Atlantic, dok se među luksuznim hotelima sa skupljim smeštajem ističu hotel Chems i hotel Oasis.