Česme
cesme turska
Češme je najzapadniji primorski grad u Turskoj, smešten na obalama Egejskog mora, na samom špicu istoimenog poluostrva. Administrativni je centar okruga Češme u oblasti Izmir, udaljen oko 90 km zapadno od grada Izmira i svega 15 km istočno od grčkog ostrva Kios, sa kojim iz grada postoji dobra feribotna veza. Od srpsko-bugarske granice grad Češme je udaljen 1.030 km. Okrug Češme zauzima površinu od 256 km2 i ima blizu 35.000 stanovnika, a sam grad Češme ima oko 22.000 stanovnika. Klima u gradu je mediteranska, s tim da se od ostalih gradova u Egejskom području Turske Češme razlikuje po dosta prijatnijim temperaturama tokom leta. Zbog prijatne klime, kristalno čistog toplog mora, prelepih peščanih plaža i prirodnih lepota u okruženju, Češme se razvilo u poznato međunarodno letovalište, sa velikim brojem hotela i marinom u samom centru grada, oko koje su smešteni restorani, kafići, butici, ali ono po čemu su Češme jedinstvene, jesu brojni izvori termalne vode koji se nalaze u okruženju grada. Lekovita voda sa ovih izvora ima temperaturu do 38oC i blagotvorno deluje, pre svega, kod reumatskih oboljenja.
cesme turska

Češme je, dakle, jedan od najvažnijih balneoloških centara u celoj Turskoj. Svoj naziv grad je upravo i dobio zbog svojih termalnih izvora, ali i zbog brojnih česmi sa svežom i hladnom pijaćom vodom koje se nalaze u njegovom centru (na turskom reč češma znači fontana).Bez obzira na sve veći broj turista koji posećuju ovaj grad, Češme nemaju razvijen noćni život i predstavljaju mirno mesto, veoma privlačno ljudima koji žele odmor u pravom smislu te reči. Obala koju obuhvata okrug Češme duga je blizu 30 km i na njoj su smeštene brojne peščane plaže. Ilika je mesto udaljeno oko 5 km istočno od centra grada. Tu se nalazi najveći broj termalnih izvora, iz kojih voda ističe u more, pa iz mora na površinu izviru vazdušni mehurići stvarajući idiličan prizor. Peščana plaža u Iliki je duga 1,5 km i odlikuje se postepenim povećavanjem dubine mora, tako da je pogodna za neplivače i decu. Zbog jakog vetra koji često duva na njoj su idealni uslovi za surfing.
Pored plaže su stacionirani brojni hoteli. Na Iliku se nadovezuju još tri plaže: Šifne, Bujuk Limani (Velika luka) i Paša Limani (Pašina luka), čineći zajedno sa njom jedinstvenu celinu prekrasnih plaža i lekovitih termalnih izvora. Jugozapadno od centra grada nalazi se Ciftlikkoy, lokacija poznata po vetrenjačama i ribarskim kolibama, pogodna za kampovanje. Tu se nalaze Altinkum plaža (zlatna plaža), plaža Pirlanta i plaža Tursite, koje su, za razliku od ostalih plaža na poluostrvu, zaštićene od severca karakterističnog za ovo područje, tako da je voda dosta mirna i veoma pogodna za kupanje. Naselje Ovačik, na 5 km jugoistočno od centra grada karakteristično je po prirodnim travertinskim kadama nastalim usled dejstva vetra i kiše, kao i po većem broju podvodnih pećina. Ovde je smeštena plaža Čatalazmak, prekrivena raznobojnim kamenčićima, koja je zbog već pomenutih podvodnih pećina i bogatog podvodnog sveta primamljiva ljubiteljima ronjenja.
cesme turska

Na 8 km od centra grada smešteno je selo Alakati, lokacija koja je zbog svojih vetrova veoma pogodna za paraglajding. U ovom selu postoji škola paraglajdinga, a veoma često se organizuju i međunarodna takmičenja u ovom adrenalinskom sportu. Duž gradske obale prostire se promenada na dve glavne ulice Inkilap caddesi i Carsi caddesi, u kojima postoje brojni restorani, kafići i prodavnice sa bogatom ponudom kožne galanterije, zlatnog i srebrnog nakita, suvenira, ručno rađenih tepiha, odeće i obuće. Grad Češme može se pohvaliti i kulturno-istorijskim znamenitostima. Po čitavom gradu raštrkan je veliki broj česmi sa kvalitetnom hladnom pijaćom vodom. Većina njih podignuta je za vreme Otomanske vladavine i nosi nazive poznatih vladara, svojih ktitora, konstruktora, znamenitih ličnosti grada itd. Nesumnjivo najveća atrakcija u gradu je Đenovljanska tvrđava Svetog Petra ili zamak Češme. Ovaj kompleks, koji dominira centrom grada, podigli su Đenovljani u 14. veku, a kasnije je više puta rušen i ponovo podizan. U 16. veku njegovu prvu rekonstrukciju i proširenje izvršio je sultan Bajazit, ali je u 17. veku srušen od strane mletačke vojske. Današnji izgled dobio je prilikom obnove izvršene u 18. veku. U ovom kompleksu, koji ima ukupnu površinu 11.700 m2 danas se nalazi Arheološki muzej, a zamak je poznat i po koncertima tokom letnjeg morskog muzičkog festivala, jednog od najeminentnijih muzičkih događaja u celoj Turskoj. Ispred ulaska u zamak stoji statua Hasana Paše, vojskovođe u bici za oslobođenje grada. Karavansaraj (karavanska stanica) smeštena je svega stotinak metara južnije od gradske tvrđave. Podignuta je 1529. godine od strane Sulejmana Veličanstvenog i ima dva sprata. Danas se u njoj nalaze hotel sa 45 soba i velika prodavnica suvenira, kožne galanterije, ručnih tepiha, turskih ćilima i druge raznovrsne robe.