Ibica
ibica spanija
Ibica je jedna od najboljih destinacija za savršeno leto. Ovo ostrvo je raj za preterivanje u svemu, pa ako mislite da vam baš to treba, evo po neka korisna informacija. Ibica je jedno od Balearskih ostrva, a nalazi se jugozapadno od ostrva Majorka. Leži u Sredozemnom moru na površini od 571, 6 kvadratnih kilometara. Glavni grad nosi isto ime kao i ostrvo, a broj stanovnika ovog raja na zemlji iznosi oko 132 500 stanovnika. Na Ibici preovladava mediteranska klima, zbog čega su leta duga i topla, a zime blage i prijatne. Tokom leta temperature se ne spuštaju ispod 30 stepeni celzijusa.
Popularnost Ibice započela je još u davnoj prošlosti. Oko ovog ostrva otimali su se Feničani, Grci, Rimljani, Kartaginjani, Vandali, Vizantinci i Mavari. Razlozi njihovog dolaska na Ibicu bili su drugačiji, ali svako od njih je ostavio trag po kome je ostrvo danas prepoznatljivo. Predstavljamo vam neke od glavnih atrakcija Ibice :
ibica spanija

  • Grad Ibica, prestonica i najveći grad na ostrvu. Leži na jugoistočnoj obali ostrva, a sastoji se iz dva dela. To su Gornji i Donji grad. Stari grad Ibice je jedna od najvećih atrakcija, a naročito zbog toga što se u njemu prelamaju uticaji raznih naroda koji su ovo ostrvo osvajali. Donji grad je moderan deo Ibice. Ovde možete da uživate u barovma, restoranima, kafićima i noćnim klubovima. Neki od čuvenih noćnih klubova su Pacha, El Divino, Amnesia, Privilege…
  • Ako ste ljubitelji mističnog, onda posetite Es Vedru, stenu koja leži na zapadnoj obali ostrva. Za nju se vezuje priča o sirenama koje su svojim pevanjem dozivale mornare. Po legendi, ovde se odigrala i čuvena epizioda iz Homerove Odiseje, koja je odnela veći deo njegove posade. Pored toga, za Es Vedru se tvrdi da je jedna od tri nagnetne tačke, pored Bermudskog trougla i Severnog pola.
  • Veoma popularno mesto na Ibici je grad Santa Eulalia del Río. Ovde se nalazi veliki broj kafića i barova, a tu je i jedna od najlepših plaža na ostrvu. Ne propustite fosilizovanu pećinu Cova De Can Marca. Ovo čudo prirode staro je oko 100 000 godina, a stanište je za guštera Muradensis, koji je simbol Ibice.
  • San Antonio, osim što je drugi po veličini grad na ostrvu, je veoma popularno mesto za brojne turiste. Poznat je po spomeniku Jaje Kristofera Kolumba, koje potvrđuje da ništa nije nemoguće. Grad je prepun kafića i noćnih klubova, a poseduje i dve prelepe plaže, Cala Gració i Cala Blanch.
  • Južno od Ibice leži Formentera, ostrvo sa belom peščanom plažom i tirkiznim morem.
  • Ibica poseduje brojne plaže sa savršeno uživanje. Ističu se Talamanca, Figueretas i Playa d’en Bossa. Talamanca je duga 900, a široka 25 metara. Figueretas se nalazi u predgrađu Ibice, duga je 100, a široka 50 metara. Playa d’en Bossa je najduža plaža na Ibici. Duga je 2 km, a široka 30 metara. Sve tri plaže su veoma čiste i lepo opremljene, a na njima se nalazi i veliki broj barova i restorana.
  • Noćni provod na Ibici je naročito bogat. Ostrvo se ponosi velikim brojem noćnih klubova, a karnevalska atmosfera može da se vidi na svakom ćošku. Da li je Ibica ostrvo greha ili raj na zemlji, proverite sami. Ovde je svakako savršeno letovanje zagarantovano.