Bodrum
bodrum leto
Bodrum je jedno od najlepših i najpoznatijih turskih letovališta, smešteno na obalama Egejskog mora, u provinciji Mugla, na jugozapadu Turske. Nalazi se na poluostrvu Bodrum, tačno preko puta grčkog ostrva Kos, na samom ulasku u zaliv Gekova i u neposrednoj blizini linije koja spaja Egejsko i Sredozemno more. Ovaj grad, u kome živi oko 136.000 ljudi, jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u Turskoj, koju godišnje poseti više stotina hiljada turista, a sa dva pristaništa koja su smeštena uz njegove obale, predstavlja važnu luku i jedan od najvećih jahting centara u Turskoj. Bodurm ima mediteransku klimu, sa blagim i sunčanim zimama i najnižom prosečnom temperaturom od 11,6oC u januaru, dok su leta topla i vlažna, a najtopliji meseci su jul i avgust sa prosečnom temperaturom od 28,8oC.
bodrum letovanje turska

Istorija Bodruma je bogata, duga više od 30 vekova. Na ovom području je još u 11. veku p.n.e. postojao grčki grad i luka Halikarnas. Ovaj helenistički grad je mesto rođenja mnogih znamenitih ljudi toga doba, među kojima je svakako najpoznatiji otac istorije Herodot, koji se ovde rodio i živeo u 5. veku p.n.e. Kasnije su vlast nad Halikarnasom preuzeli Persijanci i za vreme njihovog vladara Mauzola, desila se prava ekspanzija u razvoju grada. Nakon smrti Mauzola, u njegovu čast podignut je posmrtni hram, nazvan po vladaru Mauzolej u Halikaransu, jedno od 7 svetskih čuda antičkog sveta. Kasnije je naziv za grobnice mauzolej, postao opšteprihvaćen, a koristi se i danas. Posle Persijanaca grad je bio najpre u sastavu Rimskog carstva, onda Vizantije, Seldžuci su ga osvojili u 11. veku, a za vreme vladavine Ritera sa Rodosa, vitezovi Svetog Jovana nazvali su  ga Petronijum i u njemu sagradili početkom 15. veka tvrđavu svetog Petra. Pod upravu Otomanskog carstva grad potpada za vreme vladavine Sulejmana Veličanstvenog 1522. godine i dobija svoje današnje ime.
Danas je Bodrum grad koji, osim živahne obale, peščanih plaža i  tirkiznog mora, krase i brojne kulturno-istorijske znamenitosti, nasleđene od mnogih civilizacija koje su kroz istoriju prodefilovale Bodrumom, a specifična bodrumska arhitektura sa kućama blistavo bele boje osvaja simpatije svakog turiste. Bodrum je grad koji izgledom pleni, jedan od najlepših gradova na svetu, biser turske obale, grad istorije i moderan grad sa savremenim hotelima. Niz njegove popločane i kaldrmisane ulice, koje krivudajući vode do obale i pristaništa sa stotinama usidrenih jahti, načičkane su brojne prodavnice, restorani, kafići, diskoteke, noćni klubovi. Bodrum, istinska Meka za turiste, stecište umetničke i društvene elite, svakom svom gostu izlazi u susret, danju nudeći kupanje, izlete, nezaboravne šetnje i obilazak zadivljujućih spomenika, a noću pružajući nezaboravni provod,  sve do jutra.
bodrum turska letovanje

U samom centru Bodruma nalaze se ostaci Mauzoleja u Halikarnasu, koji je bio jedno od 7 svetskih čuda starog sveta. Sagrađen je nakon smrti tadašnjeg vladara Halikarnasa, karijskog kralja Mauzoleja, po kome je i dobio ime, a reč „mauzolej“ se i danas koristi kao sinonim za nadgrobne spomenike. Ovaj velelepni nadgrobni spomenik podigla je Mauzolejeva žena i sestra Artemizija II, verovatno 350. godine p.n.e. Osnova mauzoleja imala je dimenzije 40×30 metera. U samom središtu zdanja nalazili su se grobnica i sarkofag, napravljeni od alabastera, sa motivima od zlata. Alabasterni sarkofag stajao je na uzvišenom mermernom platou, oko koga su se nalazile kolonade jonskih stubova. Te kolonade su držale piramidalni krov, na kome su se nalazile statue četiri konja koji vuku kočije i brojne druge statue. Lepota i grandioznost hrama nisu se ogledale samo u njegovoj veličini, već i u mnogobrojnim statuama, među kojima se isticalo više desetina glomaznih kipova ljudi, konja i drugih životinja, uklesanih u spoljnu fasadu hrama. To su bila dela u to vreme najboljih grčkih klesara – Skopasa, Timoteusa, Briaksosa i Leoharesa. Hram je zauzima površinu od oko 1.300 m2, dok je njegova ukupna visina bila 45 m. Gotovo 17 vekova hram je ponosno stajao u centru Halikarnasa, prkoseći vremenu i raznim osvajačima, da bi u 14. veku, usled jakog zemljotresa, došlo do velikog oštećenja krova i stubova nosača. Početkom 15. veka grad su okupirali Riteri, odnosno Vitezovi svetog Jovana, koji su u Halikarnasu sagradili krstaško utvrđenje, koristeći porušene ostatke Mauzoleja, naročito prilikom izgradnje zidina oko svog zamka 1494. godine. Ono što je preostalo od nekadašnjeg svetskog čuda, kasnije je iskorišćeno i za izgradnju mnogih drugih objekata u Halikarnasu, a već 1522. godine od Mauzoleja je ostao samo temelj, nekoliko skulptura i mermerne dekoracije oslikane detaljima iz jedne bitke koju su Grci vodili protiv Amazonki. Danas su na mestu mauzoleja vidljivi ostaci temelja, dok se pažljivim razgledanjem krstaškog dvorca, koji još uvek postoji u Bodrumu, mogu jasno uočiti delovi nekadašnjeg Mauzolejevog hrama.
letovanje turska bodrum

Najveći simbol Bodruma predstavlja krstaško utvrđenje i dvorac Svetog Petra. Smešten je uz samu morsku obalu, u centralnom delu gradskog pristaništa i dominantna je građevina u gradu. Dvorac su podigli pripadnici riterskog reda vitezova svetog Jovana u periodu od 1402. do 1437. godine. Osim zamka Svetog Petra u kompleksu se nalaze i brojne kule, među kojim se izdvajaju Kula sa grobnicom Karijske princeze, Kula Gatino, interesantna zbog sprava za mučenje koje se u njoj mogu videti, kao i Engleska kula sa autentičnim unutrašnjim delom u kome se nalaze viteški amblemi, zastave, oklopi, panciri, mačevi, rustični drveni nameštaj i brojni drugi predmeti koji stvaraju srednjevekovni ambijent. Ova tvrđava jedan je od najočuvanijih srednjevekovnih građevina na celom svetu. U njenom sklopu nalazi se i Muzej podvodne arheologije, jednini muzej takve vrste u Turskoj. Riznica muzeja, osnovanog 1962. godine, broji oko 17.000 eksponata, podeljenih u tri zbirke – arheološku, sa oko 10.000 predmeta, etnografsku, koja broji oko 2.000 predmeta i zbirku sa više od 4.500 zlatnika. U kolekciji se nalazi najviše predmeta pronađenih na dnu Egejskog mora u olupinama brodova koji su pretrpeli brodolome: brojne amfore, drevna stakla, glineni predmeti itd. Najveća atrakcija je svakako olupina broda Uluburun, za koji se pretpostavlja da je potonuo 1310. godine p.n.e usled jakog nevremena. To je najstariji pronađen brod na celom svetu koji je nastradao u brodolomu, a ispred ulaza u muzej nalazi se i njegova replika. Muzej u Bodrumskoj tvrđavi četvrti je najposećeniji u celoj Turskoj sa preko 250.000 posetilaca godišnje.
Mindos kapija, tačnije njeni ostaci, koji potiči iz 4. veka p.n.e., kada je ovde vladao kralj Mauzolej, nalazi se u zapadnom delu Bodruma. Zajedno sa njene dve velike kule, ova kapija, nekadašnja zapadna kapija drevnog grada Halikarnasa, privlači veliku pažnju turista. U periodu vladavine Mauzoleja izgrađen je i veliki amfiteatar, koji je i danas funkcionalan i može da primi više od 13.000 posetilaca. Čine ga tri zasebne celine, scena, horski deo i tribine za publiku. Tokom godine na njemu se održavaju brojni koncerti, manifestacije i drugi umetnički programi. Svojevrsna atrakcija su i bele vetrenjače, smeštene između Bodruma i Gumbeta. Napravljene od kamena i drveta, bele boje, ove vetrenjače, kojih ima ukupno 7, nekada su služile za mlevenje žita, a danas predstavljaju pravo arhitektonsko blago Bodruma.

Bodrumske plaže smeštene su van grada, u bližoj njegovoj okolini. Najbliža je plaža Gumbet, 3 km od centra grada, oko koje se nalazi istoimeno turističko naselje sa brojnim ugostiteljskim objektima. Ona je peščana, opremljena ležaljkama i suncobranima, a dubina mora se postepeno povećava, tako da je pogodna za decu i neplivače. Plaža Bitez nalazi se na oko 7 km od Bodruma, prekrivena je peskom i takođe povoljna za neplivače i decu zbog širokog pojasa plitkog mora uz samu plažu. Na 14 km udaljenosti od grada nalazi se verovatno najbolja bodrumska plaža Bagla Beach, karakteristična po veoma kvalitetnom pesku i toplijoj vodi u odnosu na druge plaže u ovom području. Iako malo izolovana od grada, pravo je mesto za ljubitelje kupanja, dok posebnu njenu atrakciju predstavlja mogućnost jahanja kamila. Akva park Dedeman, smešten 7 km severno od Bodruma, prostire se na površini od 65.000 m2 i najveći je akva park u Turskoj. Pored brojnih vodenih atrakcija (23 tobogana, više vodopada, brza veštačka reka duga 350 m, veliki broj malih i velikih bazena, vodeni talasi itd.), u kompleksu postoje 3 restorana, više barova i kafića, dečiji park, šoping centar, bankomati i brojni drugi sadržaji.

Ugostiteljski objekti se prostiru po celom gradu. Restorani u Bodrumu nude najraznovrsnije specijalitete turske kuhinje, a ima i kineskih, italijanskih, indijskih i restorana drugih nacionalnih kuhinja. Bodrum je poznat i po ludim noćnim provodima. U njemu se nalazi najveća diskoteka na otvorenom u celoj Turskoj, kao i brojne druge diskoteke, kafići i noćni klubovi u kojima zabava traje do pred zoru. Za ljubitelje šopinga Bodrum ima najbogatiju ponudu od svih gradova smeštenih na turskim obalama. Brojni šoping centri, od kojih je najatraktivniji šoping centar Oazis, zatim tržnice i prodavnice raštrkane svuda po gradu nude najširi asortiman robe – od voća i povrća, preko suvenira, brojnih rukotvorina, zlatnog i srebrnog nakita, do najkvalitetnijih tekstilnih proizvoda. Za smeštaj su zaduženi brojni hoteli kojih ima u svim delovima grada. U hotelskoj ponudi Bodruma postoje najluksuzniji i skupi hoteli sa brojnim sadržajima i apsolutnim komforom, a za one sa plićim džepom postoje i hoteli sa 2 ili 3 zvezdice, gde se smeštaj može obezbediti po veoma pristupačnim cenama.

Saobraćaj u Bodrumu se najviše oslanja na međunarodni aerodrom Milsa-Bodrum, udaljen oko 30 km od centra grada. Pored redovnih linija najvećih svetskih avio prevoznika, tokom leta postoje i brojni čarter letovi do i iz Bodruma. Tokom letnje sezone do Bodruma postoji organizovani prevoz brodovima sa ostrva Kos i Rodos u Grčkoj. Takođe, sa bodrumske autobuske stanice saobraćaju autobusi do skoro svih većih centara u Turskoj i to više puta u toku dana, s tim da se u sezoni pojačavaju linije.