Majorka
majorka spanija
Posetite magičnu Majorku. Ovo predivno ostrvo nalazi se u Sredozemnom moru, u arhipelagu Balearska ostrva. Majorka je najveće špansko ostrvo, zauzima površinu od 3 640, 11 kvadratnih kilometara. Glavni grad Majorke je Palma de Mallorca, a na ostrvu živi oko 790 000 stanovnika. Klima na Majorki je veoma prijatna. Ostrvom preovladava mediteranska klima, leta su veoma topla, a zime blage i prijatne.

Majorka poseduje veoma bogatu i dugu istoriju. Ovo je ostrvo oko koga su se borili brojni narodi, počev od Feničana, pa sve do Arapa.
majorka spanija

Zbog svoje prošlosti, Majorka obiluje znamenitostima koje je čine toliko atraktivnom. Želite savršen odmor. Posetite Majorku. Predstavljamo vam neke od najboljih atrakcija ovog ostrva :
 • Obilazak Majorke započnite u njenoj prestonici. Palma de Mallorca je ujedno i najveći grad na ostrvu, a prestonica je i španske pokrajine Balearska ostrva. Palma se nalazi na južnoj strani ostrva, a zauzima prostor od 208 kvadratnih kilometara. U prelepoj presotnici živi oko 400 000 stanovnika. S obzirom da se nalazite na ostrvu u Sredozemnom moru, najpre posetite Akvarijum. Na oko 50 metara od mora nalazi se kompleks sa 55 akvarijuma i 5 miliona litara slane vode. Ova vodena prostranstva su dom za preko 8 000 primeraka i preko 700 vrsta morskih životinja. Ove vrste potiču iz Sredozemnog mora, Indijskog, Atlanskog i Tihog okeana.
 • Kada se upoznate sa vodenim svetom, nastavite ka Starom gradu. Stari grad nalazi se između trga Mayor i katedrale. Osetite duh prošlih vremena i uživajte u jedinstvenoj arhitekturi Majorke.
 • Potom zavirite u kraljevski raskoš i posetite palatu La Almudaina. Reč je o zdanju izgrađenom u trinaestom veku, a koje je služilo kao rezidencija prvih kraljeva Majorke. Danas se ovde nalazi rezidencija španskog kralja.

majorka

 • Za potpuni užitak tu su prestoničke plaže. U južnom delu nalazi se Playa de Palma, peščana plaža duga šest kilometara. Ne propustite da dodjete ovde, jer reč je o najpopularnijoj plaži na ostrvu. Zapadno od grada nalaze se Magaluf, Palma Nova i Paguera. Na istoku je Cala D’or, letovalište sa prelepim plažama sa belim peskom. Neke od najlepših plaža su Cala Gran, Cala Dor, Cala Esmeralda i Cala Ferera.
 • Kada završite sa sunčanjem i kupanjem, vreme je za noćni provod. Palma obiluje noćnim klubovima smeštenim kraj obale mora. Tu su i brojni barovi i pabovi.
 • Na oko 20 kilometara od Palme nalazi se Valdemosa. Reč je o rustičnom selu sa starim i kaldrmisanim ulicama i kamenim kućama. Jedna od najvećih atrakcija Valdemose je crkva La Cartuja, u kojoj je boravio Frederik Šopen.
 • Majorka je idealna destinacija za savršeno leto. A tome doprinose brojna letovališta na ovom ostrvu. Dva nezaobilazna mesta su Playa de Muro, Alcudia i C’an Picafort, letovališta na severu ostrva. Uživajte su prelepim plažama, prirodi sportskim terenima, i predivnom i toplom moru.
 • I jug ostrva ima šta da pokaže. Nezaobilazna su letovališta Playa de Palma/ El Arenal, smeštena na oko 10 kilometara od Palme. Prelepe plaže i veliki broj barova, restorana i noćnih klubova, čine ove lokacije idealnim za uživanje.
 • Zapadno od Palme nalazi se još jedno letovalište, Magaluf. Ovde možete da uživate u plaži dugoj kilometar, kao i u velikom broju noćnih klubova, restorana i kafića.
 • Majorka nudi sjajne uslove i za porodični odmor. Letovalište Santa Ponsa je idealno mesto za to. U Santa Ponsi se nalazi predivna peščana plaža, a tu su i brojni sadržaji za decu. Na zapadu Majorke nalazi se još jedno letovalište za porodično uživanje. Reč je o Pagueri, možda čak i popularnijoj od Santa Ponse.
 • Noćni život Majorke je naročito bogat. Na ostrvu se nalaze neki od najpopularnijih noćnih klubova u Španiji, a naročito se ističu Bananas, Boomerang, Tokio Joes i drugi. Na Majorci možete da uživate u preko 2 500 restorana u kojima se služe najukusniji lokalni specijaliteti. Ovo je samo deo onoga što ovo magično ostrvo nudi. Otkrijte zašto na Majorku svake godine dolazi sve veći broj ljudi iz celog sveta.