Nea Moudanija
Nea Moudanija
Nea Moudanija je primorski grad i turistički centar na zapadu Halkidikija, smešten na obali Solunskog zaliva u Egejskom moru, na svega 6 km severozapadno od početka poluostrva Kasandra i na 61 km jugoistočno od Soluna. Upravno pripada opštini Nea Propontida, čije je administrativno središte, okrugu Halkidiki i periferiji Središnja Makedonija. Ima blizu 20.000 stanovnika, što je čini najvećim naseljem na Halkidikiju. Takođe, Nea Moudanija je najveća luka, najvažniji trgovački, privredni, obrazovni i kulturni centar Halkidikija. Omiljeno je letovalište među stanovnicima Soluna, ali i među turistima iz Srbije.
Nea Moudaniju su osnovale 1922. godine grčke izbeglice iz Male Azije, tačnije iz mesta Moudanija u Turskoj, po kome je grad i dobio naziv. Danas je to grad sa prelepom plažom, mnoštvom ugostiteljskih objekata (kafića, barova, taverni i restorana), brojnim prodavnicama, suvenirnicama i najvećom otvorenom pijacom na celom Hakidikiju, na kojoj se može kupiti najraznovrsnija roba, kao i sa većim brojem kulturno-istorijskih atrakcija. Međutim, iako ima razvijenu turističku infrastrukturu, Nea Moudanija nije mesto masovnog turizma, što je čini idealnom destinacijom za ljubitelje mirnog odmora.
Nea Moudanija grcka

Nea Moudanija ima veći broj kulturno-istorijskih znamenitosti. Na brdu Device Marije, najvišoj tački u gradu smeštena je crkva Panagia Korifini, trobroda bazilika čiju najveću znamenitost predstavlja ikona Device Marije, koju su izbeglice iz Turske donele kada su se doselile na ovo područje 1922. godine. Na samoj gradskoj obali smešten je otvoreni amfiteatar, sa kapacitetom od 2.000 posetilaca, tokom leta domaćin brojnih kulturno-umetničkih manifestacija, među kojima je najznačajniji tradicionalni Morski festival. Muzej ribarstva, ljuskara i morskih životinja u Nea Moudaniji ima vrednu kolekciju školjki, ribarskih brodića i čamaca, ribarskog pribora i alata. U njegovoj neposrednoj blizini smešten je i Folklorni (Etnografski) muzej Nea Moudanije sa bogatom riznicom eksponata donetih iz Male Azije. U selu Zograf, udaljenom svega nekoliko kilometara od centra grada nalazi se vizantijski toranj Zograf, znameniti kompleks u okviru koga postoje crkva iz 1842. godine, još nekoliko značajnih objekata podignutih polovinom XIX veka i jedna znamenita fontana iz 1853. godine. Na 10 km udaljenosti od centra grada nalazi se arheološki lokalitet Olintos sa iskopinama istoimenog antičkog grada, među kojima najveću pažnju privlače najstariji pronađeni podni mozaici u Grčkoj. U sklopu kompleksa može se posetiti i Arheološki muzej Olintosa.
Iz Nea Moudanije se organizuju brojni izleti, među kojima najveće interesovanje vlada za obilazak pećine Petralona; posetu Stagire (grada u kome je rođen Aristotel, jedan od najvećih filozofa antičke Grčke); izlete do Soluna (do koga postoje šoping ekskurzije i ekskurzije sa organizovanim obilaskom njegovih mnogobrojnih znamenitosti); obilazak Svete Gore i mnogih drugih znamenitih odredišta širom Kasandre, Sitonije i Atosa.

Nea Moudanija

Plaža Nea Moudanija je mala, veštački formirana plaža prekrivena finim peskom, sa širokim pojasom plićaka, zbog čega je odličan izbor za porodice sa decom i neplivače. Plaža ima više terena za odbojku na pesku, a pruža i odlične uslove za bavljenje svim vrstama vodenih sportova. Ona ima svoj jahting klub u kome se organizuju škole plivanja, ronjenja, jedrenja i ribolova. U sklopu plaže postoji dečije igralište Dambo, odlično organizovan ograđeni prostor sa najrazličitijim rekvizitima i spravama za igru mališana. U bližem okruženju Nea Moudanije postoji još nekoliko odličnih plaža: plaža Portes (u neposrednoj blizini mesta Nea Potidea na samom početku poluostrva Kasandra), plaža Varkes (locirana na 3 km od centra Nea Moudanije prema Kasandri), plaža Agios Mamas (u istoimenom selu udaljenom 5 km od centra grada), Dionisos beach (smeštena na 2,5 km istočno od grada), u čijem produžetku se nalazi plaža Mouries i dr. Isto tako, u Nea Moudaniji postoje odlični uslovi za bavljenje sportom i rekreacijom – nekoliko terena za mini golf, terni za odbojku, košarku, mali fudbal, mnoštvo uređenih i obeleženih staza za pešačenje, iznajmljivanje bicikla itd.

Redovnim autobuskim linijama Nea Moduanija je povezana sa Solunom i svim važnijim destinacijama na Halkidikiju i njegovim poluostrvima Kasandri, Sitoniji i Atosu. Najbliži međunarnodni aerodorm Solun Makedonija nalazi se na samo 46 km udaljenosti od Nea Moudanije. Od Beograda Nea Moudanija je udaljena oko 700 km.