Pamukale
pamukale
Pamukale je jedna od najvećih prirodnih atrakcija, ne samo u Turskoj, nego u čitavom svetu, kompleks koji se sastoji od 17 izvora vode zasićene mineralima sa temperaturom od 35 do 100oC. Voda se iz izvora smeštenih na visoravni sliva niz padine brda stvarajući jedinstven prirodni fenomen litica, stepenastih bazena i stalaktita snežno bele boje, nastalih taloženjem kalcijuma i drugih minerala, u procesu koji traje više hiljada godina. Niz brdo, koje izgleda kao da je prekriveno snegom i ledom, spuštaju se bazeni vertikalnih zidova i terase koje je nataloženi kalcijum obojio u belo i sa čijih zidova vise stalaktiti, stvarajući zadivljujući prizor. Najveće prirodno bogatstvo Turske nalazi se u njenom jugozapadnom delu, u dolini reke Manderes, na 20 km od Denizlija i na 185 km od letovališta Kušadasija na Egejskom moru. Sa izvora smeštenih na 160 metara visine voda se spušta na površinu dugu oko 2.000 i široku oko 600 metara. Zbog kristalno bele boje i pozadine obrasle borovom šumom tamne boje, stvara se kontrast, tako da se prirodno čudo Pamukale može uočiti i sa daljine veće od 20 km.
pamukale

Radi zaštite područja, lokalne vlasti uvele su striktna pravila ponašanja prilikom posete. Preko nekih delova kompleksa ne može se hodati, a uopšte, na celoj njegovoj površini, zabranjeno je šetanje sa obućom na nogama, kao i kupanje u određenom broju bazena. Iz godine u godinu, ova destinacija, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi i drevni grad Hijerapolis, privlači sve veću pažnju turista. Pamukale i Hijerapolis nalaze se pod zaštitom UNESCO-a od 1988. godine.
Svoj naziv Pamukale, što na turskom znači „dvorac od pamuka“, ovaj prirodni kompleks je najverovatnije dobio zbog karakterističnog izgleda. Međutim, legenda kaže da su na ovom mestu u davna vremena divovi prali pamuk, pa otuda naziv tvrđava od pamuka.

pamukale turska
Prostor oko Pamukalea bio je nastanjen još u 2. veku p.n.e. Na par kilometara iznad izvorišta nalaze se ostaci antičkog grada Hijerapolisa, koga je, kao lečilište, oko 190. godini p.n.e. osnovao pergamski kralj Eumen II. Pod rimsku vlast Hijerapolis potpada 129. godine p.n.e. Kasnije su se u njemu lečili i uživali Rimljani, Anatolci, Grci, Jevreji, a bio je i važan centar hrišćanske vere. Danas na ovom lokalitetu postoji veliki broj arheoloških ostataka iz različitih istorijskih razdoblja. Tu se nalaze Apolonov i Plutonov hram, Domicijeva kapija, zatim velika nekropola, ostaci termalnog kupatila, rimski amfiteatar, brojne ranohrišćanske građevine, ruina hrišćanske bazilike iz 6. veka itd. U nekropoli je pronađeno više od 1.200 grobova, od kojih su neki bogato ukrašeni, kao i brojni sarkofazi, među kojima najveću pažnju privlači sarkofag Marka Aurelija Amijana. U kompleksu rimskog kupatila sa bačvastim svodovima, koji je nekada bio prelepo uređen i u čijem sklopu su se nalazili bazeni sa toplom i hladnom vodom, parna kupatila, biblioteka, škola itd, danas je smešten Arheološki muzej, u čijoj kolekciji se nalaze brojne skulpture, medicinski instrumenti, nakit i drugi predmeti pronađeni na teritoriji Hijerapolisa. Rimski amfiteatar je dobro očuvan i može da primi više od 7.000 ljudi. Leti je on domaćin brojnih manifestacija i skupova, a među njima je najpoznatiji Internacionalni muzički festival Pamukale. U ostacima hrišćanske bazilike pronađen je grob Svetog Filipa, jednog od 12 Hristovih apostola. Na 12 km od Pamukalea nalazi se Laodikeja, još jedno arheološko nalazište na čijem području je otkrivena crkva iz 4. veka, jedna od najstarijih sačuvanih hrišćanskih bogomolja. Crkva je nekada zauzimala površinu od 2.000 m2, a njeni podni mozaici i velika krstionica potpuno su očuvani.
U Pamukaleu i okolnim manjim mestima postoje brojne radnje gde se mogu kupiti raznorazni suveniri, kao i kvalitetni ručno izrađeni ćilimi. U ponudi najviše ima kvalitetnih pamučnih proizvoda.Smeštaj je moguće pronaći u nekoliko hotela, koji su uglavnom kategorisani sa 2 ili 3 zvezdice, kao i u velikom broju privatnih pansiona. Takođe, grad Denizli, sa mnogo većim izborom hotela i apartmana, nalazi se na svega 20 minuta vožnje od Pamukalea.