Đenova
djenova
Jedna od neizostavnih destinacija u Italiji je romantična Đenova. Đenova se nalazi u severozapadnom delu Italije, i prestonica je pokrajine Ligurija. Zauzima površinu od 243 kvadratna kilometra, a u njoj živi preko 600 000 stanovnika. Mediteranska klima koja preovladava u Đenovi uslovljava duga i topla leta, i blage i vlažne zime.
Đenova ima ogroman značaj u istoriji Italije. Najpoznatiji stanovnik ovog grada bio je Kristofor Kolumbo. Iz Đenove je 1860. godine krenula ekspedicija Guzepea Garibaldija, koja je završena ujedinjenjem Italije. Đenova obiluje kulturno – istorijskim nasleđem, zbog čega se staro gradsko jezro nalazi na UNESCO – voj listi svetske kulturne baštine. Ovo je grad za pravo uživanje. Mi vam predstavljamo neke od najpoznatijih atrakcija Đenove :

  • Čuvena Palazzo Ducale, odnosno Duždeva palata, nalazi se na trgu Piazza De Ferrari. Ovde se nekada nalazila rezidencija đenovljanskih duždeva, a danas se u palati nalaze muzeji i arhiv. Najpopularniji je Muzej džeza, a tu su i kafe, knjižara i restorani.
  • Ne propustite da posetite gotičku katedralu Svetog Lorenca iz dvanaestog veka, koju odlikuju mermerna fasada sa crno – belim prugama, kao i izuvijani stubovi i statue lavova. U katedrali se nalazi slika Strašnog suda, delo nepoznatog vizantijskog slikara.
  • Kuća najpoznatijeg Đenovljanina, Kristofora Kolumba, smeštena je u blizini samostana Svetog Andrije, kod gradskih vrata Porta Soprana.

djenova đenova sta videti

  • Ulica Strada Nuova, poznata i pod imenom Via Garibaldi, je središte kulturno – istorijskog nasleđa Đenove. Upravo se zbog toga ona od 2006. godine nalazi na UNESCO – voj listi svetske kulturne baštine.
  • Boravak u Đenovi ne može da prođe bez posete Akvarijumu. Ovo je jedna od najvećih atrakcija, sa preko 5 000 morskih stvorenja, koja borave u 6 miliona litara vode.
  • Ukoliko vas zanimaju predmeti od istorijske vrednosti, onda posetite Muzej blaga. Ovde tvrde da čuvaju relikvije kao što su Sveta posuda, odnosno Sveti gral, zatim tanjir na kome je Salome primila glavu Jovana Krstitelja, i delić krsta sa Hristovog raspeća. Autentičnost predmeta ne garantujemo, ali svakako vredi videti.
  • Đenova je grad vrhunskih kulinarskih specijaliteta. Čuveni su Pesto, cima genovese i desert pandolce. Opustite se u nekom od brojnih restorana i kafića, a dan završite u nekom od noćnih klubova. Đenova je tokom leta veoma živa i razigana. Ovo je grad stvoren za uživanje i odmor.