Ajvalik
ajvalik turska mapa
Ajvalik je grad na zapadu Turske,  administrativno, kulturno, privredno i trgovačko sedište regije Ajvalik, koja obuhvata zaliv i arhipelag sa oko 30 ostrva na severnoj obali turskog dela Egejskog mora, tačno u pravcu ostrva Lezbos, smeštenog na grčkoj strani Egejskog mora. Ima istu geografsku širinu kao grad Larisa i kompleks manastira Meteori u Grčkoj. Sam grad Ajvalik nalazi se u priobalnoj ravnici, u očaravajućem parku prirode, okružen brdima i borovim šumama, a sa najpoznatijeg njegovog brda Đavolja trpeza ili

ajvalik turska
Šejtanova sofra prostire se zadivljujući pogled na Egejsko more i tridesetak obližnjih ostrva. Sa jedne njegove strane nalazi se istoimeni zaliv i arhipelag, a sa druge poluostrvo Hakibei. Ima oko 70.000 stanovnika, a zajedno sa letovalištem Sarimsakli, udaljenim 7 km od centra grada i ostrvom Džunda najvažnija je turistička destinacija ovog dela Turske. Osim turizma, Ajvalik je poznat po proizvodnji maslinovog ulja, koje je veoma cenjeno na svetskom tržištu, zatim po proizvodnji vina i pistaća, plantažama pamuka i tekstilnoj industriji.
Klima u Ajvaliku je mediteranska sa prijatnim, kišovitim zimama i toplim letima. Prosečna temperatura vazduha tokom sezone koja traje od marta do oktobra iznosi 27oC. Zbog niske vlažnosti vazduha, koja na ovom području iznosi svega 0,6%, Ajvalik je i vazdušna banja. Prema rang listi Svetske zdravstvene organizacije, prvi je balneološki centar u Evropi i drugi u celom svetu u lečenju respiratornih bolesti kod dece i odraslih. Trenutno se obavljaju radovi na izgradnji moderne zdravstvene ustanove. Takođe, vojni aerodrom, udaljen svega 17 km od Ajvalika, biće uskoro transformisan u civilni, čime će ovaj turistički centar još više dobiti na značaju.
ajvalik

Ajvalik odlikuje i dobra saobraćajna povezanost. Udaljen je 65 km od Bergama, tj. starog Pergamona, 155 km od Izmira, 170 km od Troje, 250 km od Efesa i svega 13 nautičkih milja od grčkog ostrva Lezbos. Najbliži međunarodni aerodrom je u Izmiru, a blizu je i važna relacija drumskog saobraćaja, autoput Čanakale-Izmir.
Istorija Ajvalika bila je burna. Osnovali su ga stari Rimljani u 2. veku p.n.e., a nakon njih, gradom su vladali razni osvajači i zavojevači, čak je izvesno vreme bio i gusarsko uporište. Ipak, najveći trag u Ajvaliku, nekada malom ribarskom mestu, ostavili su nesumnjivo Grci. I danas je prepoznatljiva njihova arhitektura, tipična za mala grčka pomorska mesta. Dugo vremena Grci i Turci su se smenjivali kao vlasnici Ajvalika, da bi najzad, nakon Grčko-Turskog rata, mirovnim sporazumom iz 1922. godine, Ajvalik ušao u sastav Turske. Nakon toga, veliki broj stanovništva grčke nacionalnosti je napustio grad, a Turci su masovno počeli da se doseljavaju u njega.

Uticaj grčke, rimske i turske arhitekture i danas je uočljiv u gradu. Gradske ulice su uske, tipične za mediteranske gradiće, ima trgovačku i zanatsku zonu, veliku riblju i zelenu pijacu, dok kuće odlikuje neo-gotička arhitektura. U centralnom delu grada nalazi se mala luka za ribarske brodove, kao i dvadesetak verskih objekata, nekada uglavnom grčkih pravoslavnih crkava, koje su danas većinom pretvorene u džamije. U strogom centru Ajvalika smeštena je Sat džamija, izgrađena oko 1850. godine, kao grčka pravoslavna crkva Agios Janis. Kada je 1928. godine postala džamija, promenjena je samo njena unutrašnjost, pre svega zidovi i freske. Na jednoj od kula nalazi se sat, po kome je džamija i dobila naziv. U blizini ove, nalazi se i Cinarli džamija, nekada takođe pravoslavna grčka crkva Agios Giorgis, karakteristična po arhitekturi neoklasicizma, sa spoljnom fasadom roze boje ukrašenom brojnim ornamentima.
ajvalik

Još jedna od atrakcija u Ajvaliku je brdo poznato kao Đavolja trpeza (Šejtanova sofra), sa čijeg vrha se vide sva bogatstva ovog područja – zaliv, uvale, sam grad, okolna ostrva, šume. Prema gradskoj legendi i sam đavo, po kome brdo nosi ime, bio je zadivljen pogledom odozgo, pa je ostavio trag svoga stopala. Kako se veruje, taj otisak postoji negde na brdu i danas. Na samom vrhu smešteno je više kafića, restorana i turskih kućica u kojima se služi čaj.

Iz Ajvalika se može otići do  ostrva Džunda, koje je sa samim gradom povezano nasipom 1963. godine i tako pretvoreno u poluostrvo. Najveća znamenitost Džunde je crkva Taksiarhis, podignuta 1873. godine sa dominantinim uticajem vizantijske arhitekture, u čijoj unutrašnjosti, koja je sva u mermeru, postoji velik broj dragocenih ikona svetaca i Isusa Hrista. Ostrvom dominira uzvišenje poznato kao Brdo ljubavi, a osim prelepe prirode, turistima stoje na raspolaganju prodavci ručno izrađenih suvenira, pre svega tradicionalnog nakita.

U Ajvaliku postoji velik broj prodavnica, kao i veliki bazar, koji se organizuje četvrtkom. Tada se tezge nalaze bukvalno po celom grada, a na njima se može kupiti najraznovrsnija roba, od suvenira, pamučne garderobe, kožnih i pamučnih rukotvorina, do robe široke potrošnje. Pri tome, cenkanje se podrazumeva.
Ugostiteljski objekti su takođe veoma brojni. U restoranima se uglavnom služe riblji specijaliteti pripremljeni na maslinovom ulju, a u gradu postoji i puno kafića. Noćni provod je moguć u nekoliko diskoteka i klubova.

U Ajvaliku postoji desetak plaža, od kojih se izdvajaju dve najveće peščane plaže u celoj Turskoj. Plaža Sarimsakli prostire se uz obalu ukupnom dužinom od 7 km, a njena prosečna širina je oko 100 m. Cela plaža prekrivena je najkvalitetnijim peskom, koji čak ima i sertifikat Svetske zdravstvene organizacije kao potvrdu kvaliteta. Na ovoj plaži izgrađen je i veliki turistički kompleks sa više od 450 hotela, brojnim kafićima, restoranima i prodavnicama, sportskim terenima, spa i velnes centrima, bazenima, objektima u kojim se iznajmljuje oprema za različite vodene sportove itd. Druga najlepša plaža je Altinova plaža, karakteristična po zlatnoj boji peska i prozirno čistoj vodi. U vodama Egejskog mora živi raznovrstan podvodni svet, čarobni korali, sunđeri, brojne druge biljke, kao i razne vrste morskih riba, što Ajvalik čini privlačnom destinacijom i za ljubitelje ronilačkog sporta i ribolova. Vetrovi koji duvaju tokom leta stvaraju povoljne uslove za jedrenje i surfing, a popularno je i skijanje na vodi.