Kušadasi
kusadasi turska
Kušadasi je najveće i najstarije tursko letovalište na Egejskom moru i administrativni centar istoimenog vilajeta. Nalazi se na zapadu Turske u provinciji Ajdin, na 70 km zapadno od grada Ajdina i 90 km južno od Izmira. Grad je smešten u jednoj od najlepših uvala na severu Egejskog mora, prekoputa grčkog ostrva Samos, okružen planinama prekrivenim gustom borovom šumom. Istočno do grada uzdižu se planine Pilov i Kadafat, a zapadno planina Kesa. Prema proceni iz 2012. godine Kušadasi ima oko 70.000 stanovnika, dok se taj broj tokom letnje sezone najmanje udesetostruči i dostigne milion ljudi. U Kušadasiju preovladava mediteranska klima sa vrućim letima i blagim zimama. Godišnje ima više od 300 sunčanih dana, a šume i planine koje ga okružuju, štite Kušadasi od jakih vetrova.
kusadasi

Kušadasi je grad bogate istorije. Na području današnjeg grada nekada je postojao antički grad Neapolis, kao provincija obližnjeg grada Efesa, tada jednog od najjačih gradova Mediterana. Gradom su vladali Likijci, Persijanci, Aleksandar Veliki, a nakon Rimljana, Neapolis postaje važno gusarsko uporište. Kasnije, pod Vizantijcima, Mlecima i Đenovljanima ime grada je promenjeno u Scala Nuova. U sastav Otomanskog carstva grad ulazi 1413. godine, kada ga je turski sultan Mehmed I Čelebija najpre opljačkao, a potom i pokorio. Današnji naziv grad je dobio početkom 20. veka, po poluostrvu u blizini centra grada. Ostrvo golubova, kome su ime dali Đenovljani, jer im je ličilo na ptičiju glavu, postalo je poluostrvo izgradnjom spruda koji ga je spojio sa obalom grada. Kušadasi je naziv izveden iz dve turske reči: kuš, što znači ptica i ada, u prevodu ostrvo.

Pre svega tridesetak godina, mali ribarski gradić sa nekoliko hotela, Kušadasi je danas mondensko letovalište koje se neprestano širi i razvija, spoj modernog i orijentalnog, poznat i kao grad hotel, zbog više od 1.000 apartmana, vila i hotela smeštenih uz njegovu 22 km dugu obalu.
kusadasi turska letovanje

Od 33 pretežno peščane plaže, ušuškane među bujnim mediteranskim rastinjem, sa tirkizno plavom vodom i odličnim uslovima za razne vodene aktivnosti, jedina plaža koja se nalazi u samom gradu je Downtown plaža (Gradska plaža). Smeštena je u samom centru Kušadasija, na potezu između gradske luke i marine. Sa nje se pruža idiličan pogled na Ostrvo golubova, a uz plažu se prostire bulevar sa brojnim radnjama, prodavnicama, šoping centrima, kafićima i restoranima. Gradska plaža raspolaže ležaljkama, suncobranima, tuš kabinama, toaletima itd. Ladies beach je najposećenija plaža u Kušadasiju, na 15 minuta pešačenja od samog centra grada. Celom svojom dužinom od 1 km plaža je prekrivena peskom, more je plitko i veoma čisto. Na njoj su se nekad kupale samo žene, pa otuda potiče današnji naziv plaže. Na samoj plaži nalazi se jedan od najpopularnijih noćnih klubova u Kušadasiju u kome provod traje sve do jutra, kao i više kafića, restorana i prodavnica. O bezbednosti kupača brine profesionalni spasilački tim. Na 6 km od centra Kušadasija nalazi se Long beach, duga skoro 20 km, do koje se iz grada može doći minibusevima (dolmušima). Plaža ima akva park sa brojnim vodenim atrakcijama, na njoj se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke i pruža odlične uslove za ljubitelje vodenih sportova. Uz plažu su načičkani brojni kafići i restorani. Od ostalih plaža treba pomenuti: Love beach, Kustur plažu, Green beach, Diamnod ili Gold beach, Silver sand plažu i mnoge druge. Na 30 km jugozapadno od Kušadasija, u gradu Guzelkamli, nalazi se Nacionalni park Mili, površine 28.000 m2, poznat po izuzetno čistim plažama, smeštenim u netaknutom prirodnom okruženju, kao i po brojnim rajskim zalivima. U parku raste borova šuma i drugo mediteransko rastinje, on je stanište velikog broja životinjskih vrsta, kroz njega se protežu uređene biciklističke i pešačke staze, a zbog bogatog podvodnog sveta izuzetno je primamljiv za ljubitelje ronjenja. Iz Kušadasija do nacionalnog parka na svakih pola sata saobraćaju minibusevi (dolmuši). Kušadasi je poznat i po velikom broju akva parkova, među kojima se ističe jedan od najvećih i najlepših u Evropi, akva park Fantazi, sagrađen po uzoru na Diznilend, sa mnogim interesantnim sadržajima kako za decu, tako i za odrasle. U njemu postoji više od 30 tobogana, ostrvo s blagom, dečija podmornica, delfinarijum i brojne druge atrakcije. Turistima koji se odluče da leto provedu u Kušadasiju na raspolaganju su i razni sadržaji u okviru hotela: spa i velnes centri, fitnes centri, stolovi za bilijar i stoni tenis, golf tereni, tereni za tenis, odbojku na pesku, košarku i druge sportove itd. Posebnu atrakciju predstavljaju organizovano splavarenje i jahanje konja.

Na gradskom poluostrvu, odnosno Ostrvu ptica nalaze se ostaci kamenog utvrđenja podignutog u 14. veku, u kome je, kako predanje kaže, živela ozloglašena piratska porodica Barbarosa. Danas se tu nalazi prelepa botanička bašta, više ugostiteljskih objekata, zoološki vrt i svetionik sa čijeg je vrha nezaboravan pogled na grad i more. Kušadasi ima i svoj karavansaraj, podignut 1618. godine po naređenju Okuz Mehmed Paše, sa izraženim elementima seldžučke i otomanske arhitekture. Nekadašnja stanica za karavane danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija Kušadasija, sa rajskim dvorištem koga krase palmino drveće, brojne fontane i bazeni. Takođe, tu se nalazi i više prodavnica među kojima su najprivlačnije one koje prodaju ručno izrađene tepihe raznih boja i dezena. Još jedna velika atrakcija Kušadasija je turski hamam Ada Saray, koji nikako ne treba propustiti.

Okolina Kušadasija takođe obiluje znamenitostima, koje još više povećavaju ionako veliku popularnost ovog letovališta. Veći broj arheoloških nalazišta sa ostacima drevnih gradova Efesa, Mileta, Didima, Prijene, Pergamona itd, privlači ljubitelje antike i istorije, a među njima svakako je najatraktivniji Efes. Ovaj drevni grad, prema legendi podigle su žene ratnice Amazonke, a bio je, posle Rima, drugi najveći grad čitave rimske imperije, koji je na svom vrhuncu imao više od 250.000 stanovnika. Gradom su vladali Grci, Rimljani, Vizantijci i Turci, poznat je kao rodno mesto čuvenog grčkog filozofa Heraklita, kao i po tome što je baš u njemu Sveti Pavle čitave tri godine propovedao o Hrišćanstvu. Danas se na ovom lokalitetu, udaljenom 17 km od Kušadasija, mogu videti ostaci Artemidinog hrama, koji se ubraja u jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta, Celzijusove biblioteke, jedne od najvećih biblioteka u antičkom dobu, ruine jednog od najvećih rimskih amfiteatara sa kapacitetom od 25.000 posetilaca, ruševine rimskog kupatila, gradskog trga Agore itd. Na putu od Kušadasija prema Efesu, na planini Bulbul, nalazi se Bogorodičina kamena kuća, u kojoj je, prema legendi, svoj život okončala devica Marija, majka Isusa Hrista, a neko vreme se u njoj molio i Sveti Jovan. U blizini kuće postoje tri izvora sa kojih se sveža ledena voda pije za zdravlje, ljubav i bogatstvo. Na istom putu prolazi se kroz etno selo Sirince, karakteristično po starim grčkim kućama. Zevsova pećina nalazi se na pola puta od Kušadasija prema Nacionalnom parku. U njoj se, prema legendi, kupao Zevs, a u ledeno hladnoj vodi se i danas kupaju oni najhrabriji, jer se veruje da je sveta i lekovita. Za dva sata vožnje trajektom stiže se od Kušadasija do grčkog ostrva Samos, karakterističnog po prelepoj prirodi i većem broju arheoloških lokaliteta. Među brojnim atrakcijama na ostrvu ističu se: Eupalinos tunel iz 6. veka p.n.e., Hram boginje Here, od koga je ostao samo jedan stub od nekadašnjih 135 stubova, Manastir Panagia Spiliani, posvećen Bogorodici Mariji, Potami vodopadi i Arheološki muzej.

Kušadasi je nadaleko poznat po ludom noćnom provodu u brojnim barovima, kafićima, noćnim klubovima i diskotekama. Uz egzotične koktele, nargile, najveće hitove svetske muzike, trbušne plesačice i razne druge sadržaje lud provod do zore je zagarantovan. Mnoge stare kuće u gradu danas su prilagođene turističkim potrebama i pretvorene u prelepe restorane sa bogatom ponudom jela domaće turske kuhinje, ali i specijaliteta drugih nacionalnih kuhinja. Ljubiteljima šopinga na raspolaganju su brojni tržni centri, među kojima je najveći i najpoznatiji Scala Nuova, a po čitavom gradu raštrkane su male radnje sa suvenirima, nakitom, nargilama, keramikom i raznim drugim rukotvorinama. Tu je i nezaobilazni Džuma Pazar, na kome se sredom mogu kupiti odeća, obuća, suveniri, kožna galanterija, zlatni i srebrni nakit i razni drugi proizvodi po izuzetno povoljnim cenama, uz obavezno cenkanje.
Kušadasi obezbeđuje svojim posetiocima dobre saobraćajne veze pre svega zahvaljujući aerodromima u Izmiru, smeštenom 90 km severno od grada i Bodrumu, udaljenom oko 150 km južno od Kušadasija. Sa ovih aerodroma više puta u toku dana saobraćaju direktni autobusi do Kušadasija. Od Beograda je Kušadasi udaljen nešto manje od 1.400 km i do njega se autobusom stiže nakon 17 sati vožnje.