Kotor
crna gora letovanje
Letujte u prelepom Kotoru, čuvaru Boke Kotorske. Kotor leži na obali Jadranskog mora, u najlepšem delu zaliva, i u njemu živi oko 6 500 stanovnika. U Kotoru preovladava mediteranska klima, leta su suva i topla, a zime blage i vlažne. Prosečna godišnja temperatura iznosi 15,2 stepeni celzijusa.

Kotor je grad sa istorijom dugom dve hiljade godina. Njegova dugovečnost ovenčana je u velikom broju kulturno – istorijskih znamenitosti, koje se nalaze na UNESCO – voj listi svetske baštine. Predstavljamo vam neke od brojnih atrakcija ovog grada :
kotor crna gora plaze

 • Trg od brašna ima veliki značaj u istoriji Kotora. Ovde su se nekada nalazili magacini za brašno, a na trgu se nalaze i palate starih kotorskih porodica Pima i Buća. Trg od brašna je jedan od najlepših gradskih trgova, a u blizini se nalaze brojni kafići, u kojima možete da se opustite i uživate u pogledu.
 • Tvrđava Sveti Ivan nikako ne sme da se propusti. Popnite se jednim od tri puta koji vode do vrha Kotora. Stepenice će vas voditi putem duge kotorske istorije, a na vrhu će vas dočekati spektakularan pogled na grad i more.

crna gora letovanje

 • Morska vrata, odnosno glavna kapija, je svoj današnji oblik tokom šesnaestog veka, kada je gradom vladao mletački providur Bernard Renijer. Kapiju odlikuje renesansno – barokni stil.
 • Severna vrata su izgrađena 1450. godine, i povezana lančanim mostom preko reke Škudre. Južna vrata su se sastojala od tri pojasa kapija iz različitih perioda.
 • Trg od oružja je centralni, a ujedno i najveći gradski trg. Ime je dobio po skladištu oružja koje se ovde nalazilo. Nezaobilazni delovi trga su Toranj za sat, Kneževa palata, Napoleonovo pozorište, i Kula gradske straže.

kotor apartmani smestaj hoteli

 • Toranj za sat ima veoma značajno mesto u istoriji Kotora. Izgrađen je tokom sedamnaestog veka, a ispod njega nalazi se Stub srama.
 • Palata Bizanti naleže na dva trga, Trg od oružja i Trg od brašna. Originalno je izgrađena u četrnaestom veku, a severno krilo je dodato nakok što je grad pogođen zemljotresom 1667. godine.
 • Katedrala Svetog Tripuna nalazi se na istoimenom trgu. Ovo romaničko zdanje izgrađeno je 1166. godine na mestu još starije crkve. Katedrala je u više navrata renovirana.
 • Palata Drago je još jedan od gradskih simbola. Ovo gotsko zdanje potiča iz četrnaestog i petnaestog veka, a danas se u njemu nalazi Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture.
 • Česma Karampana izgrađena je u sedamnaestom veku, i nekada je bila jedini izvor slatke vode u gradu.
 • Ne propustite da obiđete i ostale gradske crkve, Sveti Luka, Sveti Nikola, Blažena Ozana.
 • Napoleonovo pozorište svoj oblik dobilo je tokom francuske okupacije 1810 . godine . samo zdanje je starije, i potiče iz osamnaestog veka.
 • Kada završite sa obilaskom gradskih znamenitosti, uživajte u jednom od brojnih restorana i kafića. Grad uveče vrvi od ljudi. Zastanite da pogledate lutkarsku predstavu, ili da poslušate vesele muzičare. Dan dovršite u nekom od noćnih klubova smeštenih u starom gradu. Ispred gradskih zidina nalaze se plaže. Imajte na umu da je reč o zalivu, pa ne očekujte uzburkano more. Voda je čista, a plaže nisu pretrpane. Kotor u sebi poseduje draž koja ga čini nezaobilaznom destinacijom u Crnoj Gori.