Sicilija
sicilija

Provedite savršeno leto na Sicilij, najvećem ostrvu u Sredozemnom moru. Ovaj ostrvski raj odvojen je od ostatka Italije Mesinskim moreuzom. Prestonica Sicilije je Palermo, a ostrvo zauzima površinu od 25 708 kvadratnih kilometara. Na Siciliji živi oko pet miliona stanovnika. Zbog preovlađujuće mediteranske klime, leta na Siciliji su duga i veoma topla, a zime su blage.

Sicilija je tokom istorije zauzimala posebno mesto. Za nju su se borili brojni narodi, a i danas se ovde jasno uočava jedinstvenost i autentičnost stanovništva. Sicilija obiluje atrakcijama, kako onim kulturno – istorijskim, tako i onim prirodnim. Evo nekih od njih:
sicilija

  • Dan provedite u Palermu. Prestonica Sicilije nudi brojne atrakcije koje se nikako ne smeju propustiti. Gradsku katedralu podigao je 1185. godine Valter Ophamil, i to na temeljima starije vizantijske bazilike. Današnji oblik katedrala je dobila u osamnaestom veku, a sastoji se od većeg broja arhitektonskih stilova. Ne propustite da posetite manastir San Giovanni degli Eremiti. Ovo zdanje izgrađeno je 1132. godine, a odlikuje ga specifičan arapski stil gradnje. Sedište regionalnog Parlamenta je zapravo Normanska palata iz dvanaestog veka. Njen graditelj bio je kralj Rodžer II. Jedna od nezaobliaznih građevina u Palermu je čuvena La Martorana, crkva iz dvanaestog veka, dekorisana preleipm mozaikom i baroknim freskama. Catacombe dei Cappuccini zauzima veoma značajno mesto u istoriji Palerma. U ovim katakombama se nalaze mumificirana tela oko 8 000 sveštenika i viđenijih ljudi. Na posletku, prošetajte prelepim trgovima Palerma. Dva trga su naročito lepa i značajna. Reč je o trgovima Quattro Canti i Bellini. Ovaj drugi se smatra za jedan od najlepših u Palermu.

sicilija

  • Nakon Palerma posetite Kataniju. Katanija se nalazi na istočnoj obali Sicilije, a poseduje neke od najlepših znamenitosti na ostrvu. Najpre posetite Katedralu i trg Svete Agate. Ovaj trg ima veoma značajno mesto u životima stanovnika ovog grada. Nastao je nakon što je erupcija vulkana zbrisala ceo grad. U središtu trga je Sveta Agata, zaštitnica grada. Oko Fontane dell Elefante nalaze se lepo dekorisane palate, a naročito je značajna Palazzo Senatorio. Jedan od simbola Katanije je Fontana, čija upečatljiva dekoracija simboliše Kartaginu, Egipat i hrišćanstvo. Još jedno zdanje koje je nastalo nakon erupcije vulkana je Collegiata, odnosno dvorska kapela, a njen tvorac bio je Đuzepe Šuti. Jedna od građevina koje su preživele razaranje je Castello Ursino, izgrađen po narudžbi Fridriha II. Na kraju, ne propustite da vidite vulkan Etna, najveći aktivni vulkan u Evropi. Ovo zastrašujuće čudo prirode je krivac za nestanak Katanije, ali i za njen današnji izgled.
  • Na jugu Sicilije nalazi se grad Ariđento, čiji se antički ostaci nalaze na UNESCO – voj listi svetske kulturne baštine.

sicilija italija sta vieti sta posetiti

  • Još jedan grad sa UNESCO – vim nasleđem je Sirakuza. Nekada se ovde nalazila grčka kolonija, a grad je ostao upamćen po velikim borbama između Rimljana i Kartaginjana. Sirakuza je rodno mesto matematičara Arhimeda, koji je i sam poginuo pri odbrani grada.
  • Antički ostaci nalaze se i u gradu Taormina. Takođe, ovo je grad sa prelepim plažama, i središte letnjeg Međunarodnog filmskog festivala.  • Letnje uživanje ne može da prođe bez plaža. Sicilija je ispunjena prelepim plažama, od kojih se neke smatraju za najlepše na svetu. Posetiocima su u ponudi najbolji uslovi za kupanje, skijanje na vodi i ronjenje. Kao najpopularnije plaže na Siciliji ističu se Mondello Lido, Lido di Mortelle, Giardini – Naxos, Lido Mazzar, Favignana i druge.