Venecija
venezia italy
Provedite leto u romantičnoj Veneciji, arhitektonskom čudu smeštenom na 118 ostrvaca. Venecija je prestonica pokrajine Veneto, smeštena je na obali Jadranskog mora i prostire se na površini od 412 kvadratnih kilometara. U Veneciji živi oko 270 000 stanovnika, ponosnih na svoje mletačko poreklo. Venecija je grad koji potpuno odudara od ostatka Italije. Razlog tome leži u činjenici da Venecija ima veoma dugu i bogatu istoriju, naglo prekinutu tokom Napoleonovih osvajanja. Na području Venecije preovladava sredozemna klima, na koju u velikoj meri utiče kontinentalna klima. Ovo podrazumeva da su leta blaga, a zime oštrije nego u drugim delovima Italije.
Venecija je grad sa burnom istorijom. Arhitektonsko nasleđe nekadašnje Mletačke Republike je jedinstveno i posebno, i nalazi se na UNESCO – voj listi svetske kulturne baštine. Predstavljamo vam neke od simbola Venecije :

venecija
  • Bazilika Svetog Marka je verovatno najprepoznatljivije zdanje u Veneciji. Gradnja bazilike započela je još u devetom veku, u čast Svetog Marka, čije su telo iz Egipta prokrijumčarili venecijanski trgovci. Ono što baziliku čini jedinstvenom jeste njen oblik. Ona je građena po uzoru na carigradsku Aju Sofiju i ima oblik grčkog krsta.
  • Ca’ d’Oro na najlepši način prikazuje raskoš Mletačke Republike. Reč je o palati izgrađenoj pa narudžbi čuvene porodice Contarini, koja je Veneciju zadužila sa brojnim duždevima. Zdanje je izgrađeno u venecijanskoj gotici, a više puta je menjalo svoje vlasnike.

venecija italija sta posetiti videti u italiji

  • Ne propustite da posetite Rialto, najpoznatiji venecijanski most. Izgrađen je u šesnaestom veku, a danas je epicentar prodavaca suvenira i nakita.
  • Duždeva palata je zdanje koje nikako ne sme da se propusti. Izgrađena je u četrnaestom veku, na mestu starije zgrade iz devetog veka. Ako želite da saznate ponešto o bogatstvu i rasipništvu Venecije, onda je Duždeva palata pravo mesto za vas. Od 1923. godine u njoj se nalazi muzej.
  • Saznajte priču o čuvenom mostu Uzdaha. Legenda kaže da je ime dobio po uzdasima zaljubljenih koji bi se na njemu poljubili u vreme zalaska sunca. Ipak, priča baš i nije toliko romantična. Most je zapravo povezivao Duždevu palatu, odnosno u to vreme zatvor, i palatu delle Prigioni, novoizgrađeni zatvor. Uzdasi potiču od robijaša prilikom poslednjeg pogleda na slobodu.
  • Santa Maria della Salute je jedna od najpopularnijih građevina u Veneciji. Građena je u sedamnaestom veku, a radovi su trajali 50 godina. Podignuta je u znak zahvalnosti Devici Mariji, nakon što je grad poharala kuga.
  • Ne propustite da razgledate Veneciju sa kule Svetog Marka, najviše kule u gradu. Kula potiče iz devetog veka, a uzdiže se na visini od 97 metara.
  • Kada se upoznate sa arhitektonskim naseđem Venecije, opustite se u jednoj od čuvenih venecijanskih gondola, koje će vas provesti putem gradskih kanala. Uživajte u nekom od brojnih restorana i kafića, a probajte i neke lokalne specijalitete. U Veneciji se prave neke od najboljih pizza u svetu. Ukoliko vam to nije dovoljno, veče provedite u nekom od popularnih noćnih klubova, u kojima gostuju svetski poznati izvođači. Saznajte zašto je Venecija jedna od najpopularnijih destinacija sveta. Ovo je grad stvoren za uživanje.