Samsun
samsun turkey turska
Samsun je grad na severnoj turskoj obali, važna crnomorska luka i administrativni centar istoimene provincije. Najveći je grad južne obale Crnog mora, smešten u zapadnom delu velikog zaliva, na ušću dveju reka Kizil i Jesil. Udaljen je 400 km od turske prestonice Ankare i 740 km od Istanbula. Prema podacima iz 2012. godine u njemu živi oko 540.000 stanovnika. U Samsunu preovladava crnomorska klima, sa toplim i vlažnim letima i hladnim, često snežnim zimama. Najtopliji mesec avgust ima prosečnu temperaturu od 22,4oC, dok je u najhladnijem januaru srednja temperaturna vrednost 6,6oC. Temperatura vode u moru kreće se u rasponu od 8 do 20oC tokom čitave godine.
Najstarije naselje na području današnjeg Samsuna za koje se zna bio je starogrčki grad Amisus, podignut u 7. veku p.n.e. Posle Sinopa, on je predstavljao najveću crnomorsku koloniju Mileta. Jedno kratko vreme u 4. veku p.n.e. grad je bio pod vlašću Aleksandra Makedonskog, a početkom 3. veka p.n.e. postaje deo helenističkog Pontskog kraljevstva, kada dolazi do ekspanzije u njegovom razvoju. Rimljani pohode grad 71. godine i nakon dugih borbi ga osvajaju, ali on ostaje u ruševinama. U periodu vizantijske prevlasti grad je i dalje poznat kao Amisus, da bi, nakon što su ga zauzeli Seldžuci u 12. veku, dobio današnje ime Samsun. Sredinom 14. veka grad pada pod vlast osmanskog sultana Bajazita I, ali već 1402. godine osvajaju ga Mongoli. Svega nekoliko godina kasnije grad je razrušen od strane Đenovljana, a pod Osmanlijsku vlast ponovo pada 1425. godine. Samsun je grad u kome je 19. maja 1919. godine Kemal Ataturk otpočeo rat za oslobođenje Turske protiv Grka.
samsun turska

Danas je Samsun važan privredni i industrijski centar Turske, poznat po proizvodnji tekstila, duvana i čelika. Takođe, grad je najveća turska luka na obalama Crnog mora i univerzitetski centar.

Među gradskim znamenitostima treba istaći prostranu gradsku aveniju, koja se pruža uz obalu mora i na kojoj se nalaze zgrade državnih institucija, brojni hoteli i šoping centri. U gradu se nalazi i više džamija, od kojih su najpoznatije Pazar džamija, najstarija građevina u gradu, podignuta u 13. veku, Hadži Hatunova džamija iz 1694. godine, kao i Bujuk džamija, koju je 1884. godine sagradio Batumlu Hadži Efendija. Međutim, iako je Samsun grad sa ogromnim turističkim potencijalom, on još uvek nije dovoljno popularna turistička destinacija i u senci je mnogobrojnih drugih turističkih centara u Turskoj.
Drumskim saobraćajem Samsun je dobro povezan sa Ankarom i Sivasom, a takođe je i krajnja destinacija razvijene železničke mreže centralne Anadolije. Na 25 km istočno od centra grada smešten je aerodrom sa koga avion lete do Ankare i Istanbula. Najzad, kao najveća crnomorska luka u Turskoj, Samsun ima dobru povezanost i pomorskim saobraćajem.