Valensija
valensija
Na istoku Španije, na obali Sredozemnog mora, smeštena je predivna Valansija. Valensija je prestonica Valensijske španske pokrajine, kao i provincije Valensija. Grad se prostire na površini od 134, 65 kvadratnih kilometara, a ima oko 810 000 stanovnika.
U Valensiji preovladava mediteranska klima, sa toplim letima i blagim zimama. Prosečna godišnja temperatura iznosi oko 17, 8 stepeni celzijusa.

Valensija je grad sa dugom i bogatom istorijom. Osnovao ju je Decim Junije Brut 137. godine pre nove ere. Prvobitni naziv grada bio je Valentia Edatanorum. Čuvena epizoda iz gradske istorije vezana je za lik Rodriga Diaza de Vivara, po kome je opevana pesma o Sidu. Valensija se ponosi brojnim znamenitostima koje se ne smeju propustiti.
valensija

  • Obilazak grada započnite posetom La Plaza de la Virgin. Ovaj trg je središnje mesto održavanja festivala Falla, koji traje od 15 – 19. marta. Trg je okružen brojnim istorijskim zdanjima, poput katedrale, Rimskog muzeja i crkve Svetog Josifa.
  • Potom posetite El Mercado Central. Reč je o jednoj od najstarijih evropskih pijaca. Prostire se na površini od 8 000 kvadratnih kilometara, a projektovao ju je Francisco Guardia. Ovde možete da pazarite sveže meso, povrće, voće i ribu. Tu su i brojni restorani i barovi.
  • Za ljubitelje nauke i umetnosti tu je La Ciudad de las Artes las Ciencias. Ovde možete da posetite Muzej savremene arhitekture, Muzej nauke, Planetarijum, Akvarijum, kao i Palatu umetnosti Kraljica Sofija.
  • U nekadašnjem manastiru iz trinaestog veka nalazi se Muzej moderne umetnosti. Ovde možete da uživate u brojnim slikama, skulpturama, crtežima… Takođe, u muzeju nastupaju poznati španski i svetski umetnici.

valensija

  • Ukoliko želite da napravite pauzu u obilasku grada, posetite El Parque Natural de la Albufera, rezervat prirode okružen lagunom. Uživajte u jedinstvenoj oazi mira, u kojoj boravi preko 250 vrsta ptica selica. Rezervat je kanalima povezan sa Balearskim morem.
  • Ako ste se odmorili, nastavite sa daljim obilaskom gradskih atrakcija. Posetite Katedralu u rimskom kvartu. Zdanje odlikuje nekoliko stilova arhitekture. Zastupljeni su mavarski, barokni i renesansni stil. Ne propustite da vidite čuveni Santo Caliz, odnosno sveti gral.
  • Ukoliko ste ljubitelji Formule 1, ne propustite Grand Prix Valencia. Za one koji pak vole fudbal, tu je čuveni stadion Mestalla. Na njoj svoje utakmice igra fudbalski klun Valencia. Stadion je otvoren 1923. godine, a ima kapacitet od 55 000 sedišta.
  • Na kraju, ne propustite da uživate u prelepim plažama Valensije. Naročito su popularne plaže Arenas i Malvarrosa, smeštene na svega nekoliko minuta od centra grada. Plaže su veoma lepo uređene i pružaju sjajne uslove za savršeno uživanje.
  • Valensija je grad zabave. Opustite se u nekom od brojnih restorana i barova, a uveče posetite neki od noćnih klubova. Provedite savršeno leto u predivnoj Valensiji.