Makarska
makarska
Jedna od najpopularnijih i najposećenijih destinacija na hrvatskom primorju je predivna Makarska. Ovaj grad nalazi se u srednjoj Dalmaciji, i u njemu živi oko 14 000 stanovnika. Makarska zauzima centralno mesto u Makarskoj rivijeri. Makarskim područjem preovladava mediteranska klima, koja uslovljava veoma visoke temperature. Prosečna letnja temperatura iznosi oko 25 stepeni celzijusa.

Makarska je jedna od najlepših destinacija sa velikim brojem atrackija. Neke od njih su :
  • Simbol Makarske je Franjevački samostan Blažene Djevice Marije. Ovo zdanje originalno je  izgrađeno u šesnaestom veku, ali je u više navrata rušeno i nanovo zidano.
  • Posetite Muzej Školjki koji radi u okviru Franjevačkog samostana. U muzeju možete da vidite preko 3 000 školjki iz Jadranskog mora, kao i iz tropskih i suptropskih krajeva.
  • Nezaobilazna građevina u Makarskoj je i Zborna crkva Svetog Marka Evanđeliste, u kojoj se čuvaju kosti Svetog Klementa, zaštitnika grada. Radovi na crkvi započeli su još u osamnaestom veku, a ona ni do danas nije dovršena. U crkvi se nalaze i tela nekolicine viđenijih makarskih porodica, a tu su i brojna umetnička dela.
  • Na obroncima planine Biokovo nalazi se Botanički vrt Kotišina. Vrt se nalazi u okviru istoimenog Parka prirode, i poseduje veliki broj raznih vrsta biljaka.
  • Makarske plaže su neizostavan deo njene lepote. Ove plaže su jedne od najlepših na čitavom jadranskom primorju. Makarske plaže su šljnkovite, veoma su lepo uređene, a turistički časopisi ih ocenjuju sa najvišim ocenama. Tu su i brojni restorani, kafići i barovi, a veoma je bogat i noćni život grada. Makarska nudi idealne uslove za savršeno uživanje.