Zakintos
zakintos letovanje grcka
Zakintos (Zante) je ostrvo jonskog arhipelaga, treće po veličini i najjužnije u toj ostrvskoj grupaciji. Nalazi se u zapadnom delu Grčke, 25 km zapadno od grčkog kopna, tačnije od poluostrva Peloponez. Njemu najbliže ostrvo Kefalonija smešteno je 20 km istočno. Zakintos ima površinu od 409 km2 i oko 41.000 stanovnika. Njegova slabo razuđena obala duga je 123 km, najviša tačka je vrh Vrahionas na 758 m nadmorske visine, a glavni grad takođe se zove Zakintos. Ostrvo ima sredozemnu klimu. Najtopliji mesec je jul sa prosečnom vrednošću temperature vazduha 26,7oC, a najhladniji je januar sa središnjom temperaturom 11,3oC. Temperatura mora tokom letnje sezone ima vrednost između 27 i 30oC.
Istorija Zakintosa je duga i burna. Najstariji pronađeni dokazi o naseljavanju ostrva potiču još iz doba neolita, oko 3.000. godine p.n.e. U njegovoj najstarijoj istoriji, Zakintosom su prodefilovala razna grčka plemena, da bi u II veku pre Hrista ostrvo postalo deo rimske imperije. Kasnije ostvom vladaju Vizantijci, zatim u ranom XIII veku Zakintos potpada najpre pod vlast Napulja, a potom i pod upravu Mletačke republike. Krajem XVIII i početkom XIX veka ostrvo su osvojili prvo Francuzi, onda Turci, pa ponovo Francuzi. Englezi preuzimaju vlast 1809. godine do 1864. godine, kada Zakintos postaje deo Grčke. Tokom Drugog svetskog rata ostrvo je okupirala prvo italijanska, a kasnije nemačka vojska. U razornom zemljotresu 1953. godine uništen je veći deo istorijskog nasleđa, da bi 2006. godine još jedan snažan zemljotres naneo veliku štetu Zakintosu.

zakintos grcka
Međutim, bez obzira na burne istorijske događaje i veći broj pogubnih zemljotresa, savremeni Zakintos važi za jedno od najlepših jonskih ostrva. Izvanredne plaže, čisto i toplo Jonsko more, odlična klima, zadivljujući pejzaži nektanute prirode i brojne kulturno-istorijske znamenitosti svrsrtavaju Zakintos u sam vrh među turističkim destinacijama u Grčkoj. Glavni grad Zakintos najveće je naselje na ostrvu sa oko 16.500 stanovnika i glavna ostrvska luka smeštena na jugoistočnoj obali. Njegova originalna arhitektura potpuno je uništena u zemljotresu 1953. godine, ali je grad nedugo zatim potpuno obnovljen i danas ga krase zdanja venecijanske i vizantijske arhitekture. Grad ima prostran centralni trg i prelepu promenadu uz obalu Jonskog mora. Širom naselja raštrkani su brojni hoteli, apartmani, vile, kafići, barovi, taverne, restorani i prodavnice. Najveći nedostatak grada Zakintosa, zbog koga on nije nosilac turizma je loša plaža. Najpopularnije odredište među turistima predstavlja letovalište Laganas, smešteno u istoimenom zalivu na jugu Zakintosa. U samom mestu i njegovoj okolini nalaze se neke od najlepših ostrvskih plaža, a Laganas ima veoma razvijenu turističku infrastrukturu: brojne kafiće, barove, taverne, restorane, prodavnice, suvenirnice itd. Smeštaj obezbeđuju luksuzni hoteli, moderne vile i apartmani, a noćni provod u klubovima i diskotekama najbolji je na Zakintosu. Turistički centri na ostrvu su još Argasi i Tsivili.
zakintos grcka

Brojni kulturno-istorijski spomenici nalaze se na raznim delovima ostrva. Kao najznamenitiji među njima izdvajajau se: crkva Svetog Dionisija i crkva Svetog Nikole Molosa (obe u gradu Zakintosu), manastir Agios Joanes Prodromos, Manastir Teotokos, manastir Svete Marije, Venecijanski zamaksagrađen u XVII veku itd. Na Zakintosu postoji veći broj muzeja: Vizantijski muzej, Muzej Dionisija Solomosa, Narodni muzej Verzagio i Prirodnjački muzej Helmi.

Zakintos je poznat i po mnogim prirodnim atrakcijama. Zaljubljenici u prirodu biće očarani mnogobrojnim pećinama, od kojih su najinteresantnije Plave pećine i pećina Keri. Pomorski park u zalivu Laganaspredstavlja zaštićeno prirodno područje koje obuhvata i tri mala ostrva smeštena u zalivu: Maratonisi, Pelouzo i Agios Sostis. U ovom pomorskom parku posebna pažnja se posvećuje zaštiti jedne ugrožene životinjske vrste – kornjače Kareta-Kareta, koje na plažama u zalivu i na pomenutim ostrvima polažu svoja jaja.

zakintos grcka

Plaže Zakintosa su uglavnom duge i uske, pretežno prekrivene sitnim, mekanim peskom. Neke od njih nosioci su priznanja plave zastavice, neke su povoljne za decu i neplivačke, a neke imaju odlične uslove za vodene sportove. U najlepše i najpopularnije plaže ubrajaju se: plaža Navagio, plaža Porto Roma, Banana beach, plaža Porto Zoro, plaža Sveti Nikola (Agios Nikolas), plaža Laganas, plaža Gerakas, plaža Kalamaki, plaža Agios Sostis, plaža Argasi, plaža Keri, plaža Bouka, plaža Amundi, plaža Makri Gjalosi druge. Ljubitelji kupanja mogu posetiti i akva park Water Village, koji na površini od 40.000 m2 nudi razne vodene atrakcije, ali i brojne druge sadržaje (veći broj sportskih terena, teren za mini golf, restoran, barovi, više prodavnica i suvenirnica itd.).

Zakintos ima dobre saobraćajne veze zahvaljujući međunarodnom aerodromu Dionisis Solomosi trajektima koji povezuju luku u gradu Zakintosu sa lukom u Kiliniju na zapadnoj obali Peloponeza. Iz glavnog ostrvskog grada moguće je obići sve destinacije na ostrvu pomoću autobusa, brodića ili taksi vozila. Od luke u Kiliniju Zakintos je udaljen svega 35 km, od Atine oko 320 km, od Soluna nešto više od 580 km, a od Beograda malo manje od 1.200 km.