Dubrovnik
dubrovnik hrvatska letovanje
Dubrovnik je jedinstveni simbol Jadrana. Ovo je grad za koji svi znaju i koji svi žele da posete. Smešten je na južnim padinama i u podnožju brda Srđ, a u njemu živi oko 42 000 stanovnika. Mediteranska klima uslovljava prijatno vreme tokom cele godine. Tokom dve trećine godine preovladavaju sunčani periodi. Padavine su retka pojava.
Dubrovnik je jedan od najočuvanijih gradova u Evropi. Zbog netaknutog kulturno – istorijskog nasleđa, Dubrovnik se od 1979. godine nalazi na UNESCO – voj listi svetske kulturne baštine. Zbog toga poseta Dubrovniku ne može da prođe bez razgledanja gardskih znamenitosti. Neke od najznačajnijih su :

  • Gradske zidine su simbol Dubrovnika. Protežu se na čitavih 1 940 metara, a na njima se nalazi pet odbrambenih kula. Prošetajte se zidinama i uživajte u predivnom pogledu na grad i Jadransko more.

dubrovnik

  • Najpoznatija ulica u Dubrovniku je Stradun. Ovo je ujedno i najveća gradska ulica i glavno gradsko šetalište. Niz ulicu se nižu stara gradska zdanja.
  • U blizini Vrata od Ploča nalazi se Orlandov stub. Na stubu se nalazi uklesan lik Orlanda, za koga se kaže da je navodno bio nećak Karla Velikog. Stub posvećen srednjevekovnom junaku podignut je u petnaestom veku, a danas je jedno od mesta okupljanja.
  • Dubrovački arhiv je najbogatiji arhiv na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Nalazi se u palati Sponza, a poseduje veliki broj spisa i izvora vezanih za srednjevekovnu istoriju balkanskih naroda.
  • Čuvene „ Dubrovačke ljetnje igre “ održavaju se na Lovrijencu, monumentalmo zdanju smeštenom izvan gradskih zidina.
  • Zaštitnik Dubrovnika je Sveti Vlah. Zbog toga ne propustite da posetite baroknu crkvu iz osamnaestog veka, posvećenu baš ovom svecu.
  • Gospa Velika je barokna katedrala građena u periodu od 1673. do 1713. godine.
  • Posetite i nekadašnje sedište dubrovačke vlade i rezidenciju velikog kneza. Ovo zdanje naziva se Knežev dvor, i jedna je od najpoznatijih građevina u Dubrovniku.
  • Jedna od najlepših evropskih plaža nalazi se upravo u Dubrovniku. Nalazi se ispod samih gradskih zidina, a od nje se pruža neverovatan pogled. Ostale plaže su uglavnom stenovite, a u blizini se nalaze i ostrva. Dubrovnik obiluje restoranima i kafićima, a noćni provod je veoma bogat. Sve ovo zajedno čini da je Dubrovnik sjajna destinacija za savršeno leto.