Ostrvo Bozdžada
Bozdžada turska
Bozdžada je treće najveće ostrvo u Turskoj, smešteno na severu Egejskog mora, nedaleko od antičkog grada Troje, 20 km južno od moreuza Dardaneli i 24 km od Čanakalea, u čijoj se oblasti administrativno nalazi. Ukupna površina ostrva je 22,5 km2, a na njemu van sezone živi oko 2.500 ljudi, skoncentrisanih u naselju Bozdžada na severoistoku ostrva. Ostrvo je poznata turistička destinacija, do koje postoji redovna trajektan linija iz luke u Gejikliju, priobalnom gradu udaljenom svega 6 km od Bozdžade. Na ostrvu preovladava mediteranska klima, sa toplim, ali i vetrovitim letima i prosečnom godišnjom temperaturom vazduha od 14oC.
Bozdžada turska
Tokom svoje duge istorije, ostrvo Tenedos, kako glasi njegov naziv na grčkom jeziku, pripadalo je najpre Feničanima, zatim Grcima, Persijancima, Vizantijcima, Đenovljanima, bilo je u sastavu Mletačke republike, kao i Otomanske imperije. Krajem 14. veka, u ratu između Đenovljana i Mletačke republike porušena je ostrvska tvrđava, a svo stanovništvo je napustilo Tenedos. Kasnije, 1455. godine to je bilo prvo ostrvo u Egejskom moru koje su osvojile Osmanlije. Njihov vladar Mehmed II Osvajač izvršio je rekonstrukciju utvrđenja i ponovo naselio ostrvo, pretežno grčkim i turskim življem. Početkom 19. veka vlast nad ostrvom, doduše veoma kratko, preuzima Ruska imperija. Od 1922. godine Bozdžada ulazi u sastav novoosnovane Turske republike.

Bozdžada turska
Ostrvo ima lepo uređene, duge i široke plaže, a posebno njegovo bogatstvo predstavljaju 12 rajskih zaliva. Osim turizma, stanovništvo na ostrvu se bavi ribarstvom i vinogradarstvom. Vino koje se proizvodi na Bozdžadi je po svom ukusu i kvalitetu svetski poznato i ubraja se u najlepša turska vina. Ovo ostrvo je poznato i po brojnim vetrenjačama, smeštenim u njegovom zapadnom delu, koje proizvode oko 90% od ukupnih potreba ostrva za strujom. Među istorijskim znamenitostima ističe se Venecijanska tvrđava, koja dominira ostrvom. Ovo monumentalno zdanje spada u najveće dvorce u čitavom egejskom području. Tvrđava potiče iz mletačkog perioda, bila je ozbiljno oštećena tokom rata između Mletačke republike i Đenovljana 1381. godine, a sredinom 15. veka obnovio ju je osmanski car Mehmed II Osvajač. Unutar dvostrukih zidina nalaze se ruševine dve džamije i većeg broja pomoćnih zgrada, ruine stubova iz rimskog perioda, kao i više nadgrobnih spomenika. Njena poslednja rekonstrukcija izvršena je 1970. godine, tako da danas izgleda zadivljujuće. Sa njenog vrha pruža se fascinantan pogled na Egejsko more. Na ostrvu postoji i mala pravoslavna crkva.
Smeštajne kapacitet ostrva obezbeđuju nekoliko lepih hotela i brojni privatni pansioni.