Category Archives: Letovanje u Bugarskoj

Bugarska obala Crnog mora je predivno mesto za letnji raspusti ili godišnje odmore tokom vrelih meseci leta. Linija obale dugačka je 378 kilometara, ima 209 pojedinačnih plaža sa od po 16 kilometara kvadratnih ukupne površine. Mnoge od plaža su prostrane, uređene, sa ležaljkama i suncobranima, ali ima i onih koje su divlje plaže uglavljene u životopisnim morskim zalivima.
Plaže i more su veoma pogodni za za razne vodene sportove, bilo da su na vodi ili pod vodom. Tako na primer, surfovanje, skijanje na vodi, ronjenje, pecanje, podvodno istraživanje samo su neki od sportova za koje je Bugarska idealna.
U 2011. godini plaže: Albena, Bunite, Elenite, Pomorie, Sveti Vlas i brojne druge prepoznate su kao veoma uređene, prelepe i nagrađene su velikom posetom gostiju.
Nivo soli u morskoj vodi je nizak, pa je tako Bugarska idealno mesto za sve one koji ne vole da im morska so nadražuje oči, nozdrve, kožu, kosu. Samo 16 – 17% je doza saliniteta u vodi u okruženju obale. Tokom leta temperatura vode u moru je od 22 do 24 stepena celzijusa, a na plićim mestima i do 26 stepeni. Tepmperatura vode je veoma prijatna za kupače i plivače. Ni prevruća, ni hladna.
Tokom prošlih nekoliko godina, neki od elitnih lučkih kompleksa i odmarališta izgradili su luke za jahte. Takve luke izgrađene su u mestima: Rusalka, Tijulenovo, Zlatni Pjasci i Varna. Specijalno izgrađene luke omogućavaju jedrenje severnom stranom obale Crnog mora. U južnom delu obale, priliku za jahting imaju oni koji odmaraju u mestima: Burgas, Sveti Vlas, Nesebar, Sozopol, Djuni.
Osim što je čuvena po kombinaciji sunca, peska i mora, obala Crnog mora nudi priliku i za vožnju biciklom, planinarenje, jahanje konja, ekoturizam, ekskurzije u delove netaknute prirode, delove sa velikim kulturnim, istorijskim i arhitektonskim blagom. Takođe u severnom delu Crnog mora, izgrađena su tri svetski čuvena terena za golf.
Neke od Bugarskih reka ulivaju se u Crno more. Ušća ovih reka u more okružena su gustim zelenim, životopisnim šumama. Neke od reka su plovne, ali samo malim rečnim čamcima, i one nude turistima nezaboravne vožnje rekama i rečicama. Te reke su: Ropotamo, Kamčia, Veleka. Jedinstvene guste šume na obalama ovih reka su pravi raj za ljubitelje prirode.
Plaža Crnog mora ograđene su planinama, gde po malo hladnijim temperaturama turisti mogu odsesti ili samo posetiti planinska sela koja se ističu veoma starom tradicijom. Takođe turisti mogu da uživaju i u jezerima Crnog mora: Alepu, Arkutino, Atanasovsko, Beloslav, Burgas, Durankulak. Durankulak je bilo naseljeno i za vreme neolita, a oko jezera je pronađeno naselje koje datira iz 4600-4200. godina pre nove ere.
Na obalama i u blizini obala Crnog mora, kao i u samom moru, može se naći veliki boj veoma retkih biljnih i životinjskih vrsta. One rastu u lagunama i morskim jezerima. Takođe plaže osim retkih vrsta koje su i lekovite, bogate su i lekovitim blatom. Turisti koji pate od reume ili nekih drugih sličnih bolesti, na plažama Crnog mora mogu se rehabilitovati i izlečiti.
U blizini lineje obale nalaze se brojni mineralni izvori. Blizina termalnih izvora učinila je da pomorski turizam u Bugarskoj bude čuven i po spa, balneologiji i velnes mestima za odmaranje tokom leta.
Takođe veoma primamljivo za turiste na Crnom moru su i Bugarska ostrva. Sveta Anastazija, Sveti Ivan, Sveti Petar, Sveti Kirik i Julita i Sveti Toma, samo su neka od čuvenih ostrva koji svi posetioci rado obilaze.
Odmarališta koja se nalaze na Crnom moru, najpre su pogodna za porodični odmor, jer nude sve za svakoga, ali u ovim odmaraličtima mogu zabavu naći i mlađi putnici. Albena, Rusalka, Sveti Konstantin i Jelena, Rivijera, Obzor, Elenite i Diuni su najpožćeljnije destinacije za roditelje sa mlađom decom. Ovo su mirni krajevi, bez velikih gužvi i buke. Mlađim turistima koji su željni zabave najviše odgovaraju lokacije poput Sunčevog Brega, Zlatnih Pjasaca, Prmorskog, Kitena i Lozenca, jer su ova mesta bogata klubovima i barovima i drugim opcijama kojima se mladi mogu zabaviti. Sunčev breg je najveće odmaralište u Bugarskoj, čuveno kao domaćin svetski poznatih didžejeva i izvođača.
Sozopol i Nasebar su čuveni kao kombinacije predivnih krajolika prirode i istorijskih gradova. UNESCO ih je proglasio za gradove posebne važnosti, jer čuvaju istorijsko nasleđe ne samo Bugarske već i celog čovečanstva. Oba mesta imaju više hiljada dugu tradiciju, i stalnu posetu letnjih turista svake godine.
Mesta smeštena na bugarskim plažama Crnog mora nude različite smeštaje za različite turiste. U njim ima sve – od luksuznih hotela sa četiri i pet zvezdica do malih romantičnih porodičnih hotela koji su opremljeni po globalnim standardima.
Hoteli na obalama Crnog mora rade tokom cele godine, i ugledni su domaćini konvencija i kongresa. Opremljeni za kongresni turizam, hoteli su veoma dobro mesto za razne specijalne događaje ili promocije.

Sunčev Breg
sunčev breg bugarska
Sunčev Breg je najveće letovalište na bugarskoj obali Crnog mora. Smešten je između dva drevna grada u Bugarskoj: Nasebara i Svetog Vlaha. Sa nekoliko stototina hotela, raznoraznim zabavnim sadržajima, ketering uslugama, radnjama, veoma razvijenom infrastrukturom, letovalište je spremno da primi na hiljade turista koji iz Sunčevog Brega odlaze sa osmehom. Continue reading Sunčev Breg

Nesebar
nesebar bulgaria
Maleni gradić na obali Crnog mora, sa neverovatnim plažama, raspoloženim stanovništvom, divnom arhitekturom, klime koja svakom odgovara, duhom starim više od tri miliona godina, bogatom istorijom, u blizini nekih od najpopularnijih letovališta, a sa neverovatno smirenom gradskom atmosferom je grad Nasebar u Bugarskoj. Continue reading Nesebar

Letovalište Albena
albena bulgaria
Albena je jedno od letovališta u Bugarskoj. Nalazi se na severnoj strani obale Crnog mora. Albena je 35 kilometara udaljena od Varne i samo 12 kilometara dalje od takođe čuvenog letovališta Bugarske, grada Balčika. Neposredno okruženje Albene su i šumski rezervat Baltata. Sudeći po kritikama turista koji su već obišli Albenu, ali i po utiscima domaćeg stanovništva, ovo mesto je idealno za odmor i opuštanje u vrelim letnjim danima. Continue reading Letovalište Albena

Zlatni pjasci
zlatni pjasci bugarskaZlatni Pjasci su jedno od veoma poznatih letovališta u Bugarskoj koje je takođe veoma veliko, a možda čak i najstarije letovalište na obalama Crnog mora. Ono se nalazi u blizini trećeg po veličini grada u Bugarskoj, u blizini Varne i to samo 17 kilometara severnije. U neposrednoj blizini Zlatnih Pjasaka nalazi se Nacionalni park prirode koji nosi isti naziv – Zlatni Pjasci ili u prevodu – zlatni pesak. Continue reading Zlatni pjasci

Odmaralište Pomorie
pomorie bulgaria
Na jugu bugarske obale Crnog mora nalazi se mesto koje je od grada sa međunarodnim aerodromom, od Burgasa udaljeno kilometra, a 400 kilometara je udaljeno od glavnog grada Bugarske, od Sofije. Sam grad ima 14 000 stanovnika, a kroz njega prolazi glavni put E87, koji i spaja severne i južne delove obale Crnog mora. Do mesta Varna, Burgas, Sozopol i Nasebar može se doći i brodom jer je Pomorije mesto sa lukom. Continue reading Odmaralište Pomorie

Odmaralište Kiten
kiten bulgaria
Maleni gradić na obali mora, u kom se može odmoriti, sunčati, kupati, pecati, plivati, rehabilitovati ili uživati u dobrom noćnom provodu, to je mesto Kiten. Kiten se nalazi u Bugarskoj državi na plažama Crnog mora, i to u južnijem delu obale. Ono što se prvo govori o Kitenu, kako bi se ovo mesto bolje opisalo, jeste da se nalazi samo na 5 kilometara od pravog pomorskog grada Primorskog i na oko 55 kilometara od velike metropole na obalama Crnog mora, od Burgasa. Continue reading Odmaralište Kiten