Ulcinj
ulcinj letovanje cene
Letujte u Ulcinju, gradu za koga se kaže da je star preko 2 000 godina. Ulcinj se nalazi na krajnjem jugoistoku Crne Gore. Proteže se na površini od 255 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 11 000 stanovnika. Na području Ulcinja preovladava mediteranska klima, sa dugim i toplim letima, i blagim zimama. Prosečna godišnja temperatura iznosi 16 stepeni celzijusa.
Ulcinj je grad sa dugom i bogatom istorijom. o tome svedoče brojna arhitekonska zdanja iz prošlih vremena. Ovo je grad koji poslednjih godina privlači sve veći broj turista. Predstavljamo vam neke od brojnih atrakcija Ulcinja :
  • Stari grad Ulcinja je simbol ovog grada. Stari grad okružuju kamene zidine, a sastoji se od citadele, odnsono Gornjeg grada, vojnog utvrđenja, i gradskog naselja. Po predanju, prvo utvrđenje u Ulcinju izgradili su epirski Grci u starom veku. Stari grad nalazi se oko 2, 5 km od centra današnjeg Ulcinja, i ispunjen je velikim brojem radnji, poput poslastičarnica, dućana i berbenica.
  • Pašina džamija semštena je u samom centru Ulcinja. Ovo zdanje izgrađeno je 1719. godine od strane Klic Alije iz Carigrada. Pored džamije smešten je amam, jedinstven objekat u Crnoj Gori. Sastoji se od pomoćnog objekta i kupatila.
  • Crkva – džamija ima korene davno u prošlosti. Originalno je 1510. godine izgrađena kao Crkva Svete Marije, da bi nakon turskog osvajanja, tačnije 1693. godine, bila pretvorena u gradsku džamiju. Objekat je u osnovi nepravilni pravougaonik, a u njemu se danas nalazi Arheološki muzej.

ulcinj hoteli apartmani privatni smestaj cene

  • Na oko 20 km od Ulcinja, prema granici sa Albanijom, nalazi se Šaško jezero. Jezero je samo po sebi jedinstven primer lepote, sa izuzetnim obalama. Ovde se nalaze i ostaci srednjevekovnog grada Svača, koji je po predanju podigla ćerka bugarskog osvajača Simeona II Kosara. Takođe, legenda kaže da se u okolini nalazilo 365 crkava. Danas se mogu videti ostaci osam, ali su veoma teško pristupačne.
  • Ulcinj ima nekoliko veoma lepih plaža. Najpopularnije su Velika plaža, Valdanos, Mala plaža i Ada Bojana. Velika plaža ispunjena je sitnim peskom, a proteže se od rta Đerana do Ade Bojane. Valdanos je plaža smeštena na oko km severozapadno od Ulcinja. Mala plaža ima plitko dno koje se pruža daleko u more. Zbog toga je veoma pogodna za decu. Duga je 360 metara, a nalazi se ispod Starog grada. Ada Bojana smeštena je na delti istoimene reke, nedaleko od Ulcinja. Ovo rajsko ostrvo je jedna od najpopularnijih plaža u Crnoj Gori.
  • Ulcinj svojim posetiocima ima mnogo toga da ponudi. Poslednjih godina se gostima nudi sve više mogućnosti za savršen odmor i uživanje. Prelepo more, jedinstvena priroda, i neumoljivo sunce, čine Ulcinj sjajnom destinacijom za nezaboravno leto.