Skijalište Bansko
bansko smestaj hoteli apartmani
Jedan od najvećih zimskih centara Bugarske nalazi se na 925 metara nadmorske visine , u podnožju planine Pirin – na udaljenosti od 150 km od Sofije i 96 km od Blagoevgrad  i naziva se Bansko.  Tokom godina, Bansko se postepeno ustalilo kao jedan od vodećih zimskih skijališta u zemlji i regionu, koji privlači mnoge turiste iz Bugarske, ali i iz inostranstva .
Bez sumnje , Bansko je poznato među turistima kao destinacija za skijanje i snovboarding. Ukupna dužina skijaških staza je 75 km, a pojedinačna najduža staza je duga oko 16 km. Oko 90 % svih staza opremljeni su spravama koje proizvode veštački sneg visokog kvaliteta, kako bi se obezbedila dugotrajnost snežnog pokrivača. U Banskom se nalaze i staze koje su opremljene svetlima za noćno skijanje. U gradu postoji i klizalište koje je otvoreno tokom cele zimske sezone. Najviša tačka ski centra nalazi se na 2560 metara nadmorske visine. Najveći izazov za skijaše u Banskom je staza Tomba , nazvana po italijanskom skijašu Albertu Tombi. Liftovi u vidu kabina na raspolaganju su svim turistima, početna stanica ski lifta je u samom gradu i naziva se Banderiška Poliana.
Postoji više muzeja i znamenitosti u gradu. 130 arhitektonskih i istorijskih spomenika kulture su registrovani, a sedam od njih su proglašeni za spomenike od nacionalnog značaja.

bansko ski pass

Početak muzejske delatnosti u gradu je nastao sa osnivanjem muzej kuće Nikole Vapcarova 1952. godine. Nikola Vopcarov bio je čuveni bugarski pesnik, a njegov život od 1909. do 1942. godine predstavljen je u muzeju. Muzej je centar umetnosti u Banskom, u njemu se organizuju stalne i privremene izložbe, naučni forumi, sastanci sa ličnostima iz kulture, itd. Na drugomspratu muzeja nalazi se stalna etnografska izložba i bazar na kom su predstavljeni autentični materijali, rukotvorine, umetnički suveniri i umetničkih dela.
Arhitektura tipičnih kuća u Banskom iz perioda preporoda (18. – 19. vek) može se videti u ostatku muzejskog kompleksa na teritoriji grada. Velianova kuća je jedan od najboljih modela arhitektureiz vremena preporoda, ona je sagrađena u 18. veku, a danas je proglašenaspomenikom kulture od nacionalnog značaja. Jedinstvene zidne slike koje je oslikao umetnik Velian Ognev takođe su od posebne vrednosti na kući.Benina kuća, u kojoj je smešten muzej Neofit Rilski takođe impresionira svojom arhitekturom.
bansko bulgaria skijanje

Od posebne važnosti za kulturu grada je i crkva Svete Trojice, koja je sagrađena davne 1835. godine. Lokalni graditelji koji su gradili ovu crkvu, sagradili su je u obliku bazilike sa dva prolaza i sa naosima. Ova crkva je do izgradnje monumentalnog hrama posvećenom Aleksandru Nevskom, bila najveća crkva ne samo u regionu Bansko, nego u celoj Bugarskoj.

Sve najbitnije turističke znamenitosti u Banskom se nalaze jedna pored druge, pa je turistima olakšano da sve posete bez stresa, a da ne potroše ni puno vremena.

Bansko pripada području Nacionalnog parka Pirin, koji pleni ne samo zimi, nego i leti. Nacionalni park Pirin je od 1983. godine proglašen za UNESCO-vu kulturnu baštinu. Bansko je jepolazna tačka za turističke rute ka sledećim kolibama u Nacionalnom parku Pirin, Banderica, kod koji se nalazi na najstarije drvo u Bugarskoj, staro više od 1300 godina, kao i sklonište kod Tevno jezera i brojnim drugim destinacijama. Postoji više zaštićenih lokacija u parku Pirin. Planinarski putevi kroz Pirin sa različitim nivoima težine su na raspolaganju za ljude svih uzrasta.
Bansko region je poznat i po svojim izvorima mineralnih voda, koji pretvaraju odmaralište u atraktivnu spa destinaciju. Mnogi od velikih hotela u gradu imaju bazene i kupatila sa najsavremenijim standardima spa turizma, a nude i veliki broj velnes tretmana.

Tokom letnje sezone putevi i ski staze se takođe mogu koristiti kao rute za planinski biciklizam. Bansko je tokom leta populano među turistimazbog različitih vrsta aktivnosti i sportova kojise mogu trenirati i za koje postoje uslovi, neki od njih su planinarenje, jahanje, rafting, golf i mnogi drugi.

Restorani u Banskom imaju najraznovrsnije ponude za goste. Od internacionalnih jela, italijanske, meksičke, kineske kuhinje pa sve do autentičnih starih nacionalnih bugarskih jela. Među jelima koja se moraju probati kada se poseti Bansko nalaze se: Kapama, Čomlek, Banski Kebap, Saće, Banski Staraci druga razna jela. Najbolje je konsultovati se sa konoboarima u restoranu i poslušati njihov savet vezano za porudžbu hrane.

Grad Bansko jedomaćin godišnjeg džez festivala. Festival džez muzike se održava na na centralnom trgu u mesecu avgustu. Ulaz na koncerte je slobodan, a tokom festivala u Bansko dolazi više hiljada stranih gostiju i poštovalaca džez muzike.

Mesta za smeštaj u Banskom su više nego raznovrsna i postoje opcije za svačije preferencije i svačiji budžet, od luksuznih kompleksa rangiranih sa 5 zvezdica do pansiona i skromnih hotela.