Transport u Bugarskoj

bulgaria bugarska transport

Sve vrste saobraćaja u Bugarskoj su izuzetno razvijene. Bilo da želite da putujete vazduhom, vodom ili po zemlji, drumovima ili železnicama sigurno i bezbedno ćete stići na svoje odredište. Ono što je razlika između ovih vrsta saobraćaja je brzina, za koliko vremena se sa kojom vrstom saobraćaja stiže na odredište od polazišta.

Avio saobraćaj

U Bugarskoj postoje četiri međunarodna aerodroma. Oni se nalaze u različitim delovima zemlje. Jedan se nalazi u glavnom gradu Bugarske u Sofiji, drugi u Plovdivu, treći u Burgasu, a četvrti u Varni. Osim za klasične letove, na ovim aerodrima sleću i poleću i takozvani čarter, jeftini avioni, ali i hilihopteri. Privatni avioni kojima upravljaju piloti amateri, neophodno je da nabave dodatne dozvole kako bi se mogli služiti aerodromima u Bugarskoj. Više informacija o aerodromima u Bugarskoj mogu se naći na zvaničnim sajtovima ovih aerodroma.

Vodeni sobraćaj

Saobraćaj na vodi deli se na morski i rečni saobraćaj. Morski vodeni saobraćaj podrazumeva plovidbe po Crnom moru. Primarne luke koje nude morski prevoz su luka Varna i luka Burgas. Manje luke koje sekoriste za plovila u tranzitu su luke kojima se u Bugarsku ulazi preko Rumunije – luka Durankuluk i luka kojima se u Bugarsku ulazi iz Turske – luka Rezovo. U luke Rezovo i Durankuluk mogu pristati samo manja plovila, dok veliki morski brodovi pristaju isključivo u Varnu i Burgas.

Rečni vodeni saobraćaj u Bugarskoj se uglavnom odvija na Dunavu. Luke koje su na Dunavu su luke Ruse, Lom, Vidin i Silistra. Ovo su gradovi luke koje su smeštene na obalama čuvene evropske reke. Postoje i manje luke na Dunavu poput Vrav, Orjahovo, Tutrakan.

Cene putovanja vodom, ali i raspored brodova zavise od sezone, kategorije i vrste plovila. Postoje privatni prevoznici koji vas zaista transportuju iz mesta u mesto, a postoje i jahte i plovna vozila koja turistima omogućavaju da razgledaju obale Bugarske rekom ili morem. Ovi brodovi su više turističke atrakcije same za seba, nego prevozna sredstva.

recni saobracaj

Železnički saobraćaj

Iako je prošlo nekoliko vekova otkako je smišljena parna mašina i omogućen železnički saobraćaj, on nikada ne izlazi iz mode. Oni koji vole da putuju železnicama složiće se da je to najudobnija vrsta prevoza, a često se skroz nepravedno ovoj vrsti prevoza daje i atribut da je najsigurnija. U Bugarskoj železnički saobraćaj je veoma lako dostupan, ali je i dosta udoban. Železnička mreža po Bugarskoj je dobro rasprostranjena i železnicama je moguće doći do svakog većeg naseljenog mesta u Bugarskoj. Kada bi se izmerila ukupna dužina svih železničkih putanja, ona bi iznosila nešto oko 6, 5 hiljada kilometara. Većina železničke mreže, oko 65 % je elektrificirano. Bitna informacija je da su sva mesta na primorju povezana železnicama sa glavnim gradom, sa Sofijom. Železničke pruge se prostiru od jedne, do druge, do treće kopnene granice u Bugarskoj.

Prugama Bugarske voze i vozovi Evropske službe, takozvani Orijent Ekspres. Karte za železnički saobraćaj kupuju se na železničkim stanicama, u kancelarijama za transport u gradovima, ali i u turističkim agencijama, bilo da se kupuju za unutrašnji ili međunarodni saobraćaj.

zeleznicki saobracaj evropa

Drumski saobraćaj

Ako najviše volite drumski saobraćaj, onda do Bugarske možete doći automobilom, autobusom, motorom, kamionom – sve opcije su dozvoljene. Sva veća mesta u Bugarskoj, ali i sve turističke destinacije, koliko god nezgodne bile za građenje puteva, imaju drumove. Putevi u Bugarskoj su uglavno veoma dobri, ali i dalje postoje deonice sa starim, oronulim i lošim putevima.

Od puteva postoje razne kategorije: magistrale kojima su povezana sva veća mesta, poznata u turizmu, ali i privredi i svi gradovi luke. Od srpsko – bugarske granice do glavnog grada Bugarske do svoje takođe postoji magistralni put, ali je u nekimdelovim put malo lošiji. Osim magistrala u Bugarskoj postoje još i autoputevi, prvoklasni putevi, putevi drugog reda i manje važni, putevi treće klase.

Autobuski prevoz u Bugarskoj je veoma dobro razvijen. Autobusi koji idu direktno i veoma brzo stižu na odrednice voze po celoj zemlji, to su takozvani, ekspres autobusi. Takođe postoje i međunarodne autobuske linije koje voze iz Bugarske u većinu evropskih prestonica, ali i ka svim važnijim i većim evropskim gradovima. U Bugarskoj, preko Turske čak postoji i autobuska linija do drugog kontinenta, do Bliskog istoka i Egipta. Autobuske karte nabavljaju se na autobuskim stanicama, u putnim kancelarijama, turističkim agencijamaili kod samih prevoznika. Postoji više domaćih i starnih prevoznika koji voze po i preko Bugarske.

Za one koji se ipak odluče da u Bugarsku putuju sopstvenim vozilom bitno je da znaju, da za vožnju po Bugarskoj ne treba da se vadi posebna međunarodna vozačka dozvola, već se koristi vozačka dozvola kao i u Srbiji, jer smo mi kao i Bugarska potpisalo Konvenciju o drumskom saobraćaju. Od skoro više nije potreban ni zeleni karton za vozilo iz naše zemlje, jer smo takođe potpisali sporazum. Autoput se ne plaća kao kod nas, po vožnji po deonici puta, nego se kupuju vremenske vinjete. Vinjete su obavezne za vožnju po Bugarskim putevima.

Pravila u saobraćaju u Bugarskoj su prilagođena evropskim standardima, odnosno slična su kao i kod nas. Obavezno je voziti automobil sa upaljenim svetlima i danju i noću, a razgovor mobilnim telefonom je zabranjen osim u slučajevima kada se koristi spikerfon sistem.