Herceg Novi
herceg novi privatni smestaj apartmani
Jedna od nezaobilaznih destinacija na turističkoj mapi Crne Gore je ponositi Novi, grad u kome se pisala istorija. Ovo istorijsko naselje nalazi se u Boki Kotorskoj, a u njemu živi oko 12 500 stanovnika. Grad je najpre nosio naziv Sveti Stefan, a svoje današnje ime dobio je znatno kasnije. Na području Herceg Novog preovladava mediteranska klima, sa dugim i toplim letima, i blagim i vlažnim zimama. Prosečna godišnja temperatura iznosi 16, 2 stepena celzijusa.
Otkrijte lepote Herceg Novog. Evo nekoliko razloga da dođete u ovaj grad :

montenegro letovanje

  • Tvrđava Španjola delimično potiče iz petnaestog veka, odnosno iz vremena Turaka, ali je ime dobila po Špancima koji su je, tokom svoje jednogodišnje vladavine, obnovili. svoj oblik zapravo je dobila u šesnaestom veku.
  • Sahat kula je jedan od najvećih simbola Herceg Novog. Ovo jedinstveno zdanje izgrađeno je u vreme vladavine sultana Mahmuda, osnosno 1667. godine. U tursko vreme ovo je bila glavna gradska kapija. U prolazu se nalazi čuvena skulptura Crne Bogorodice, nastala iz nagorelog drveta. Od 1995. godine Sahat kulu krasi električni sat.

ostrvo mamula herceg novi

  • Kanli kula nastala je u šesnaestom veku, kada je služila kao zatvor. Na turskom njemo ime znači Krvava kula. Rekonstrukcija kule izvršena je 1966. godine, i od tada služi kao letnja pozornica.
  • Forte Mare vuče korene još iz srednjeg veka. Zapravo nastala je naostacima utvrđenja iz vremena Tvrta I Kotromanića, a svoj današnji oblik dobila je u osamnaestom veku.
  • Citadela je gradsko utvrđenje smešteno na moru. Nekada je zidinama bila povezana sa donjim gradom, a zemljotres iz 1979. godine od nje je ostavio samo ruševine.

herceg novi hoteli plaze apartmani cene

  • Manastir Savina je najznačajniji verski objekat u Herceg Novom, i jedan od najznačajnijih u Crnoj Gori. U njemu se nalaze relikvije iz vremena dinastije Nemanjić, poput moštiju carice Jelene i krsta Svetog Save. Takođe, posebno mesto zauzima povezanost sa kraljem Aleksandrom I Karađorđevićem. Upravo je iz Savine kralj krenuo na kobno putovanje u Marsej. Ne propustite da posetite i crkvu Svetog Đorđa, crkvu Svetog Arhanđela Mihaila, i crkvu Svetog Spasa.
  • Herceg Novi ima veliki broj plaža, preko 20. Neke od najpopularnijih su Njivice ( Kraljičina plaža ), Blatna plaža, Raffaelo plaža, i kupalište Yachting club. Plaže su veoma lepo uređene i pružaju razne mogućnosti za savršen odmor.
  • Herceg Novi je ispunjen velikim brojem kafića i restorana. Vaš dan završite u nekom od noćnih klubova.
  • Novi nudi razne mogućnosti za savršeno uživanje i odmmor. Ljubazni domaćini učiniće sve da vam bude što prijatnije. Spoznajte sve lepote zaliva i uživajte u savršenom odmoru.