Planina Pirin
planina pirin
Planina Pirin nalazi se na jugozapadu Burarske, ona se nalazi u centru nacionalnog parka Pirirn, u okrugu Blagevgrad. Na samoj planini nalazi se nekoliko opština, od kojih je za turiste najinteresantnije naselje Bansko. Pored nainteresantnijeg i najčuvenijeg, turisti neretko posećuju i opštine Goce Delčev, Razlog, Sandanski, Strumljani, Kresna i Simitli.
Nacionalni park koji je svoj naziv dobio po velelepnoj planini, Pirin osnovan je 1954. godine. Tada, međutim nije nosio naziv Pirin, nego je bio poznat kao Nacionalni rezervat prirode Vihren. Vihren je, inače, najviši vrh na planini Pirin. Rezervat je obuhvatao samo 6.212 hektara i najviše tačke regiona Viren. Tokom vremena teritorija se proširivala i danas park pokriva 40.000 hektara. Od 1983. godine, park je proglašen za UNESCO prirodnim bogatstvom.
pirin planina

Jedan od najstarijih rezervata prirode u Bugarskoj naziva se „BayuviDupki – Dzhindzhiritsa” i sastavni je deo Nacionalnog parka Pirin. Džhindžhiritca  je još 1934. godine proglašen zaštićenim, i to kako bi se zaštitile retke vrste zimzelenog drveća, Crna i Bela Jela. Zaštitu je park dobio i zato što je stanište brojnih drugih retkih životinjskih i biljnih vrsta. U parku se nalaze 182 vrste lekovitih biljaka koje ne samo da se koriste u alternativnoj medicini, već su i plodan sastojak brojnih lekova koji se koriste u klasičnoj medicini. Ceo nacionalni park Pirin je do te mere bogat, da se čak jedna trećina svih biljaka Bugarske nalazi baš u njemu, a to je ukupno 1 315 različitih vrsta.  Park je stanište i oko 320 različitih algi, lišeljeva i mahovina.

Životinje koje su za stanište odabrale planinu Pirin, i parkove na ovoj planini, to su učinile zbog zdrave klime koja im odgovara, ali i zbog bujne vegetacije, te stalnog izvora hrane. Park obiluje sa preko 2 000 različitih vrsta bezkičmenjaka i više od 200 različitih vrsta životinja – kičmenjaka. Ipak najpoznatiji stanovnici Pirina su dve životinje koje se nalaze na međunarodnoj listi ugroženih vrsta, a to su šumska gatalinka ili žaba kreketuša (lat. Hila arborea) i kornjača obična čančarka (lat. Testudo hermanni).

planina pirin bulgaria bugarska

Nacionalni park Pirin, i planina u njemu su prirodno stanište i preko 150 različitih vrsta ptica, koliko je zabeleženo do sad. Ova raznovrsnost ptica predstavlja oko 40 % ukupne populacije ptica u Bugarskoj.
Po do sad iznetim podacima, može se zaključiti da kako biljke i životinje najradije biraju Pirin za svoje meste stanovanja, ova planina i ceo nacionalni park imaju nešto posebno. Bogatu prirodu, povoljnu klimu, zdrav vazduh, pun kiseonika, plodno zemljište. Zato je planina pogodna i za odmor, relaksaciju, rekreaciju, ali i ozdravljenje ljudi.

Oni koji ne žive na planini Pirin, ovu planinu posećuju veoma često i kad god su u mogućnosti. Turisti vole da odsednu u raznim mestima, jer mesto na kom su odseli ih ne sprečava da obilaze celu planinu i da vide svaki kutak koji žele. Kroz planinu su uređeni veoma čuveni putevi za planinarenje, ali je planian isto tako prilagođena za razne vrste sportskog planinskog odmora, kao i za uživanja u svim godišnjim dobima. U Nacionalnom parku staze su veoma dobro obeležene i skoro je nemoguće izgubiti se. Naime, kroz guste šume svuda su oformljeni znakovi koji ukazuju gde se treba kretati i gde svaki utaban put vodi. Ko ne skreće sa puta u potpunosti je bezbedan na planini divlje prirode.

Na planini se nalaze i dobro organizovani i bogati turistički informacioni servisi na kojima se možete bliže i bolje upoznati sa svim onim što planina nudi. Od internacionalnih planinarskih ruta, ski staza, kulturnih i turističkih mesta, istorijskih znamenitosti i prirodnih fenomena i brojnih drugih stvari.

Nacionalni park Pirin, izuzetno je važan nacionalni resurs, i zato se svi posetioci najljubaznije mole da u vode računa o prirodi i ekologiji kada se nalaze na Pirinu. Posetioci se stalno obaveštavaju da je čuvanje lepote ovakve planine najbitnije, a da je svako uništavanje najstrože zabranjeno. Lov u Nacionalnom parku Pirin je takođe strogo zabranjen kao što je ribolov u većini reka koje teku kroz pak isto zabranjen. Svi koji se poigravaju sa oznakama u parku i na stazama biće kažnjeni, a zabranjeno je i bilo kakvo docrtavanje znakova i obeležavanje na sopstvenu ruku.
Planina Pirin inače je po svojim geografskim karakteristikama druga najviša planina u Bugarskoj i osma u Evropi. Deli se na severni, južni i centralni deo, od kojih je severni deo najveći i zauzima oko 74 %ukupne teritorije. Severni deo je i u proseku najvipi deo Pirina, a u sklopu njega se nalazi i njajviša tačka planine – Vihren. Centralni deo Pirina je najmanji i najkraći, dugačak je samo 7 kilometara. Na centralnom Pirinu nalaze sa samo dve kuće za odmor: Popovi Livadi i Malina. Većina vrhova centralnog Pirina je ispod 2 000 metara nadmorska visine. Južni deo zauzima oko 17 % ukupne planine Pirin. Južni deo turisti najređe posećuju zbogu gustih i neuređenih šuma.

Planina Pirin inače je ime dobila po slovenskom drevnom vrhovnom bogu, Perunu.