Zanimljivosti Bugarske

dolina ruža u bugarskoj

Bugarska kuhinja je jedna od zanimljivosti koje ova zemlja ima da ponudi. Ona je veoma raznovrsna i ukusna. Sastoji se iz brojnih salata, peciva i hleba, čorbi i brojnih drugih lokalnih jela. Mnoga jela iz bugarske kuhinje se spremaju pomoću recepata koji su se prenosiki s generacije na generaciju.

Najbolji proizvodi po kojima je Bugarska čuvena širom sveta su bugarski jogurt u beli mladi sir – feta. Ova dva proizvoda uvek su prisutni na stolu kada se spremaju bugarska jela, bilo uz prvo, drugo, poslednje ili uz sva jela. Najčuveniji doručak bugarske kuhinje je pita. Pite se prave od testa i raznih punjnja. Punjenja mogu biti sa sirom, pirinčem, spanaćem, zeljem, ili mesom. Druga popularna jela za doručak su palačinci, uštipci, mekike, ili tost. Oni se najčešče služe uz džem, marmeladu, med ili bugarski jogurt.

Domaće stanovništvo koje živi u ruralnim krajevima, odnosno na selima, gaji sopstveno povrće, zato je ukus salata u Bugarskoj drugačiji. Ukusno domaće povrće, učinilo je da salate zauzmu centralno mesto u tradiciji bugarske kuhinje. Kao i u Srbiji i u Bugarskoj, najviše se jede takozvana šopska salata, ali čuvene su i druge, poput: pastirske salate, salata sa žitaricama, pečena paprika, snežanka sa specijalnim bugarskim jogurtom, monk salata sa rajčicom, dobrudža salata sa mladim sirom i još mnoge druge.

gastronomija

Tartar sos je jedno od onimljenih predjela. Nekada se pravi veoma retko, da ga u Bugarskoj znaju jesti kašikom kao supu, a nekada je sos samo prilog jelu i tada je gušći. Pravi se od krastavaca, jogurta, mirođije, nekada se dodaju i orasi i začini.

Čorbe i supe su veoma popularne u Bugarskoj, na selima se služe uz svako jelo, a čorba od pasulja smatra se velikim specijalitetom naročito u okrugu Smilijan, kod Rodopskih planina. Specijaliteti od ribe uglavnom se prave u područjima oko reke Dunav i na obali Crnog mora.

Veliki broj najčuvenijih jela u Bugarskoj je grilovano, ili sa roštilja – kuglice od mesa, kebaki, šnicle, kobasice sa roštilja i brojni drugi specijaliteti. Kao i kod nas, i u Bugarskoj brojna domaća jela prave se u glinenim ćupovima i tako dobijaju nesvakidašnju aromu. Paprikaš, đuveč, kapama sa spanaćem posebno se služe u oblasti Bansko, pa ko god da poseti ovu oblast trebalo bi da proba domaća jela.

Sarma je jelo koje su domeli Turci Osmanlije na ove područje, pa predstavlja nacionalno jelu u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji, Moldaviji, Crnoj Gori, ali i u Bugarskoj. Sarma je jelo od mesa, gde se mesni fil puni u listove kupusa ili vinove loze. Postoje više načina da se spremi sarma, pa je pri naručivanju obavezno pitati o kojoj vrsti sarme se radi, koje je veličine i sa čijim listovima je pravljena, kako ne biste pogrešili pri naručivanju. Sarma je naročito zastupljena u regionu nekadašnje Trakije.

Zaštitni znak Bugarske je jelo pečeno jagnje na ražnju, ili jagnjetina. Ovo jelo takođe zastupljeno je i u našoj kuhinji i po njemu je prepoznatljiv čitav naš region. Jagnjeće pečenje možete naručiti u bilo kom predelu Bugarske, ali je kod Rodopskih planina najzastupljenije.

Krompir je veoma zastupljen u Bugarskoj kuhinji. Nalazi se u skoro svim receptima, a priprema se na različite načine. Prženi krompir, krompir paprikaš su jela od krompira koja se spremaju na sličan način kao i u Srbiji, a Ogreten i Patetik su načini pripremanja krompira koji su specifični za Bugarsku.

Bugarska kuhinja takođe sadrži i brojne hladne poslastice i suvo meso. Kobasice se prave širom zemlje, a najčuvenije su u gradu Gornja Orahovica. U regionu Elena, prava poslastica je svinjski papak koji se priprema sa slaninom od svinjskog mesa.

Svi ovi recepti se uglavnom jedu uz dobra bugarska vina, jer je Bugarska prepoznatljiva po dobrim vinima. Zahvaljujućui umerenoj klimi, na području Bugarske raste više kvalitetnih sorti grožđa, poput Gamza, Melenik, Diamiat i drugih, a od njih vinarije prave slatka, suva, crvena i bela vina.

Bugari vole da preuzmu i naše nacionalno piće rakiju, pa je u publikacijama koje promovišu Bugarsku kulturu i turistički potencijal nazivaju svojim nacionalnim piće.

Ovo je samo kratak rezime sve ponude koje Bugarska nudi, da biste se u potpunosti upoznali sa svim što ova država nudi, a vezano je za hranu i piće, potrebno je posetiti Bugarsku.

Muzika koja se sluša u Bugarskog je pop i folk. Narodna muzika slična je našem folkloru, oseti se veliki uticaj turske i osmanske muzike, ali je do Bugarske stigao i melos afrike koji je takođe prisutan. Instrumenti koji se najčešće sviraju u ovim krajevima su:  klarinet, harmonika i saksofon. Po svetu za bugarsku muziku se čulo preko uspeha njihovih horova koji neguju tradiciju narodne, seoske pesme – grleno pevanje, nalik našim nerodnim pesmama.